Gå til sidens hovedinnhold

1. mai er fortsatt en viktig kampdag!

Artikkelen er over 3 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Arbeiderbevegelsens store fest- og kampdag nærmer seg. Det er viktig at vi møter manns- og kvinnesterke opp. Hvorfor? – Jo, for å vise at vi aldri gir oss i forsvaret av og kampen for et trygt og anstendig arbeidsliv!
 

Tradisjonen tro inviterer vi i Fagforbundet, LO Gudbrandsdal, SV og Ap i Sel til markering på Otta, nærmere bestemt på Solvang. Årets hovedtaler er Iver Erling Støen, fylkessekretær i LO Oppland. Vi er og så heldige og få appeller fra ordfører og regionrådsleder Iselin Vistekleiven (Ap) og fylkestingsrepresentant Anne Lise Fredlund (SV).

Sel Arbeiderparti og Fagforbundet i Sel mener alvor i arbeidet med et organisert og anstendig arbeidsliv, gjennom å skjerpe kravene ved anskaffelser, og med tiltak for å forebygge sosial dumping.

Derfor mener vi det er nok snikksnakk nå, vårt fokus er på trygt arbeidsliv for alle, styrking av yrkesfagene, jobbe mot sosial dumping som skaper et skille med A- og B-lag. Vi må gjenreise sosial boligbygging. Vi må forby profitt på velferd, si ja til faste ansettelser og nei til vikarbyråer, vi må sikre våre framforhandlede lønns- og arbeidsvilkår mot presset fra utleiefirmaer. Arbeide for å heve kvinnelønnen og hele, faste stillinger.

Det var en seier for arbeidsfolk og arbeidslivet da vi i Sel kommunestyre i vinter vedtok innføring av en ny innkjøpsstrategi. Strategien har et sett med regler der kommunen stiller tydelige krav ved kommunens kjøp av varer og tjenester, fagutdannede medarbeidere, lærlinger og ordnede ansettelsesforhold er nå en del av forutsetningene for å få kontrakter med Sel kommune. Videre stilles det tydelige krav til oversiktlige og ryddige forhold i bedriftene. Majoriteten av de ansatte skal være faglært innenfor sitt fagområde. I tillegg er hovedregelen at bedrifter og underentreprenører som vinner offentlige anbudsrunder, må være godkjente og aktive lærlingebedrifter, noe som både vil sikre ungdom lærlingplass og yrkesfagene nødvendig rekruttering.

Sel Arbeiderparti vil være tydelige i støtten til lokale arbeidsplasser og lokale bedrifter. Innkjøpsstrategien er tydelig på at Sel kommune innenfor lover og forskrifter skal stimulere til at lokale bedrifter får oppdrag av kommunen.

1. mai er dagen for å feire våre egne seire, men også for å løfte blikket og kjempe videre for et arbeidsliv med gode arbeidsforhold, sterke kollektive avtaler, en trygg sykelønnsordning, høy andel organiserte arbeidstakere og små lønnsforskjeller. Og nye forsøk på å svekke Arbeidsmiljøloven må slås tilbake!

Arbeidernes internasjonale kampdag er dagen for å vise solidaritet med arbeidere i alle land. Vi i Norge går foran med et godt eksempel for andre land. Men, dette kommer ikke som en selvfølge.

Rettighetene som er kjempet fram av tidligere generasjoner, blir stadig satt under press. 1. mai er en viktig anledning for å vise at vi er mange som står sammen om å forsvare tidligere seire og å videreutvikle et trygt, anstendig arbeidsliv og sikre rettferdig fordeling.

God 1. mai!