Ny tid etter #metoo

FOKUS: Det er Trond Giskes (t.h.) egne handlinger som er årsak til hans avgang, ikke en eventuell maktkamp i Ap eller medias kjør, skriver innsenderne. T.v. partileder Jonas Gahr Støre.

FOKUS: Det er Trond Giskes (t.h.) egne handlinger som er årsak til hans avgang, ikke en eventuell maktkamp i Ap eller medias kjør, skriver innsenderne. T.v. partileder Jonas Gahr Støre. Foto:

Av
DEL

Leserinnlegg
Onsdag 10. januar 2017 gikk kommunestyremedlem Torstein Rudihagen ut i GD og brukte sterke ord for å karakterisere det som er blitt kjent som Giske-saken. Undertegnede deler ikke Rudihagens syn og mener slike innlegg hindrer konstruktiv debatt om vegen videre, gjør det vanskeligere å varsle og undergraver viktigheten av #metoo.»

Mye kan sies og skrives om medias rolle, men det som må være hevet over enhver tvil er at det er Trond Giskes egne handlinger og oppførsel som førte til at han måtte trekke seg som nestleder for Arbeiderpartiet. Mediekjøret som har vært har imidlertid ikke vært godt for noe, det kan vi være enige i.

Det har vært rykter om Giskes oppførsel i mange år og det har også blitt tatt opp med ham. Det er likevel først når #meetoo-kampanjen åpner for lavere terskel for varsling at saken brettes ut for offentligheten. Imidlertid bagatelliserer ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng varslene som nå er levert skriftlig. Tvert om, varslene blir gjennomgått, trodd på og tatt på alvor av Støre og Stenseng. Det er vi glad for.

Det er dette som er kjernen i saken. Varsler må bli tatt på alvor og alle må føle seg trygge på å varsle. Det er ikke en eventuell maktkamp i Ap eller medias kjør som fører til at Giske trekker seg, men faktisk at den oppførselen som beskrives, ikke er forenlig med å inneha vervet som nestleder i Ap. Nettopp fordi slik oppførselen strider mot grunnleggende verdier i Arbeiderpartiet.

#metoo-kampanjen står fram som et paradigmeskifte som vi i Arbeiderpartiet heier fram. Vi opplever at dette er det rådende syn blant våre medlemmer. Vi mener #metoo er viktig og nødvendig. Våre verdier i Arbeiderpartiet som raushet, respekt og åpenhet skal bidra til at alle føler seg trygge og velkomne i vår organisasjon, og hvis noe ugreit skjer, skal det være lett å varsle. Det jobber vi for at skal bli enda bedre.

Det som er viktig for oss er at utspill ikke hindrer kvinner og menn i å varsle, i frykt for at deres varsler blir bagatellisert, eller mistenkeliggjort som del av politisk maktkamp. Vi i Arbeiderpartiet skal støtte de som ønsker å varsle og skal alltid være på den svakes side.

Jonas Gahr Støre sa da han møtte pressen etter sentralstyremøtet at #metoo-kampanjen representerer et tidsskille i måten vi behandler varsler om uønsket seksuell tilnærming eller seksuell trakassering, på. Vi skal jobbe for at det er det synet som blir stående og at organisasjonen vår blir enda åpnere og tryggere for alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags