NHO tar gjerne ingeniørene på ordet

NHOs undersøkelser viser at  80% av utprøvingene (praksisplassene) ender med varig jobb.

NHOs undersøkelser viser at 80% av utprøvingene (praksisplassene) ender med varig jobb. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

leserinnlegg

I flere aviser rundt om i landet, også i GD, skriver NITO-tilsatte en oppfordring til NHO. Ifølge lederne for NITO i Hedmark og Oppland er det rart at våre bedrifter mangler tilgang på kompetanse, samtidig som mange går arbeidsledig. De mener blant annet at arbeidsgivere ikke er gode nok til å ansette mangfoldig.

For NHO sine medlemsbedrifter er tilgang på relevant kompetanse det aller viktigste. Kompetent, relevant og ikke minst mangfoldig kompetanse. Det er leit å høre at mange av NITOs medlemmer står arbeidsledig, til tross for at behovet for ingeniører er stort. Kanskje er dette er signal på at vi trenger tettere kontakt mellom utdannelser og næringsliv? På den måten kan vi sikre at utdannelsene faktisk har det innholdet næringslivet etterspør (og at næringslivet etterspør riktig kompetanse).

Inkluderingsviljen til bedrifter på Innlandet er stor og NHO sine medlemsbedrifter vil gjerne ha deg. Men veien inn er lenger enn før. Og du, som jobbsøker, må være opptatt av at vi skal klare å se deg også. At du er oppdatert, har papirene i orden, har energi og overskudd. Kanskje skal du også slutte å lete etter den perfekte jobben. Kanskje er 80 % godt nok? Kanskje er pendlerlivet et godt alternativ til sofalivet en stund? Husk at det er mye lettere å søke på jobb når du har jobb.

Det er viktig å poengtere at arbeidsledigheten i vår region er særdeles lav: 1,8 prosent (gjennomsnitt fra siste 12 måneder) mot et landsgjennomsnitt på 2,7. Men selv om arbeidsledigheten er lav i vår region, er det dessverre en gruppe som skiller seg negativt ut; og det er de langtidsledige. Her har vi som samfunn en stor oppgave å løse.

NHOs prosjekt, Ringer i Vannet, er opprettet for å gjøre noe med dette. Her kobler vi våre medlemsbedrifter som har et ansettelsesbehov, med arbeids- og inkluderingsbedrifter. Arbeids- og inkluderingsbedriftene kobler kandidater som mottar en ytelse fra NAV, med våre medlemsbedrifter hvor kandidaten får praksisplass. I dette prosjektet settes ikke bare kandidatens behov i sentrum, men også arbeidsgiverens behov ivaretas. Faktisk viser våre ferske undersøkelser at 80% av utprøvingene (praksisplassene) blir til varig jobb! Det skaper med andre ord ringer i vannet.

Mangfold handler om kjønn, om formell utdannelse og erfaring. Men det handler også om spredning i alderssammensetning og bakgrunn. Om interesser. Om å skape friksjon, ha forskjellig ståsted og våge å flagge det. Da trenger vi damer og menn og unge og gamle i skjønn forening. Men mer enn noe annet handler det om å ville lære, ville utvikle seg, holde seg oppdatert og relevant.

Det er ikke lett, men til slutt er det vårt eget, personlige ansvar å sørge for at vi aktivt søker jobbene og at vi sørger for å være superskarpe og langt fremme i køen for å få dem.

Roald Gulbrandsen, konstituert reg.dir. i NHO Innlandet

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags