Gå til sidens hovedinnhold

Oppsigelse i julegave?

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ikke alle får julegave eller julebonus fra arbeidsgiver. Selv om man skulle tro de fleste arbeidsgivere var mer hensynsfulle, er det slett ikke uvanlig at ansatte får oppsigelse siste arbeidsdag før jul.

Bedrifter som sliter med lønnsomhet og budsjettoppnåelse ser ofte realitetene i hvitøyet når årsskiftet nærmer seg. Siden oppsigelsestiden varer et antall måneder fra neste månedsskifte, betyr det å vente til januar en måned ekstra lønnskostnad for arbeidsgiver.

Hva gjør man så, hvis jula starter med sjokkbeskjeden om at man snart blir arbeidsledig? Ikke nøl med å oppsøke råd om den arbeidsrettslige siden av saken.

Er man fagorganisert, ring tillitsvalgt og fagforeningsansatte, selv om de er i ferd med å ta juleferie. Er man ikke organisert, ring arbeidsrettsadvokat med en gang.

For å ikke bli gående overveldet av uro og tanker gjennom jula er det viktig å få rådført seg med noen som kan hjelpe med å sortere tanker og legge en plan for håndtering av saken. Man unngår ikke at det preger jula, men tankene kan være litt lettere å takle hvis det første kaoset er sortert.

En arbeidsrettsadvokat kan raskt vurdere om oppsigelsen er formulert og levert på riktig måte. Hvis oppsigelsen ikke fyller visse krav i arbeidsmiljøloven må det en ny og riktig oppsigelse til før oppsigelsesfristen begynner å løpe.

Man har rett til å få skriftlig begrunnelse for oppsigelsen, og er man uenig eller tviler på om det er god nok grunn til oppsigelse bør man kreve forhandlingsmøte. Slikt krav må meldes innen 14 dager fra oppsigelsen kom fram.

Kom oppsigelsen i rekommandert brev forlenges ikke fristen om man drøyer med å hente ut brevet, og var man bortreist da meldingen kom er det heller ikke gitt at fristen forlenges. Reiser man på ferie idet man får oppsigelsen bør advokat eller andre uansett kontaktes tidsnok til å sende krav om forhandlingsmøte.

Før forhandlingsmøtet bør man drøfte saken med advokaten slik at begge er godt forberedt, enten man ønsker en forhandlingsløsning eller vil ha rettssak om oppsigelsens gyldighet. Kanskje skulle man blitt tilbudt en annen stilling i bedriften, eller andre tiltak enn oppsigelser kunne bedret bedriftens økonomi.

En arbeidsgiver som vurderer oppsigelser før juleferien bør i det minste gi disse en ukes tid før «hele landet stenger» til juleferie. Dette er viktig for å gi den ansatte mulighet til å fordøye sjokket, rådføre seg med spesialister, og kanskje også en nærmere begrunnelse før julevakuumet starter.

For de ansatte vil det være utrolig viktig å rådføre seg og lufte tanker med fagfolk før de overlates til seg selv og skal forsøke å gjennomføre julefeiring med familie eller alene. Å gi oppsigelsen så seint at det blir umulig for ansatte å rådføre seg før ferien er hensynsløs personalhåndtering hvis noe annet er mulig.