La oss igjen bli stolte over Badedammen!

– La oss igjen bli stolte over Badedammen, oppfordrer Gina Granum.

– La oss igjen bli stolte over Badedammen, oppfordrer Gina Granum.

Av
DEL

leserinnlegg


Jeg elsker Mesnaelva! Går tur i området så å si hver dag, og møter alltid andre turgåere på min vei. Vandrestien langs elva er populær, og er et fantastisk lavterskeltilbud for friluftsliv/folkehelse i sin alminnelighet. 

I vinter har endelig skogen blitt ryddet og utsikten til elva og alle de fine fossene og kulpene rundt Badedammen er blitt synlige. Lillehammer Rotary har gjennom årene hatt dugnader med skilting og fjerning av sjenerende buskas, noe de faktisk fortjener ros for.

Turistmagnet 

I sommerhalvåret vrimler det av turister fra alle verdenshjørner og det er da jeg venter, sammen med andre Lillehamringer, på at Badedammen skal fylles med vann til glede for små og store badere. Det er på de fine sommerdagene hvor det snakkes sunnmørsk og trøndersk, engelsk og fransk, kinesisk og en haug med andre språk, og alle koser seg sammen i denne oasen at en skaper de gode minnene.

Oppgradér

Første gang jeg badet i Badedammen var på 60-tallet, og dammen var den gang mye bedre vedlikeholdt enn den er nå, med stupetårn, flott område for de små og kiosk. Jeg kan forstå at i 2019 er kioskdrift kanskje ikke er særlig lønnsomt og at et stupetårn vil gi sikkerhetsutfordringer som kan bli kostbare, men å oppgradere Badedammen med enklere tilgang for små og store vil være overkommelig.

Kommunen har, siden jeg flyttet tilbake hit i 2001, tatt seg råd til å store summer på idrettsanlegg, arrangementer og OL- søknader. Vi har fått doblet eiendomsskatten, og våre folkevalgte har kappes om å bruke penger på store internasjonale idrettsarrangementer som stort sett har vært gedigne pengesluk. 

I Badedammen trengs ikke medlemskap eller særinteresser. Badedammen er for alle, uansett kjønn, farge, alder, religion, språk, nasjonalitet eller hva det ellers måtte være som skiller oss i det daglige.

Forfallet

Det virker som om man har fjernet trapper og lignende etter hvert som det har forfalt og blitt dårlig. Det er ikke få ganger at badegjester har fått revet opp badetøy og rumper av spikere som har forlatt treverket. Du skal også være ung og sprek for å klare å komme deg ut i vannet og opp igjen etter en dukkert da det ikke finnes rekkverk å holde seg i. Selv tør jeg dessverre ikke å bade alene lenger, da jeg er redd for ikke å komme meg opp igjen. Det mangler også et ekstra trappetrinn eller tre i midten slik at det blir enklere å ta seg ned og opp av vannet.

Et sikkert vårtegn er russefeiringen og eksamenstid og avslutning for studentene ved høyskolen med grilling og fest. Av mangel på bedre løsninger brukes engangsgriller som etterlater stygge svimerker i trappenes treverk. Kanskje en tønnegrill eller to hadde vært en idé?

Eierforhold og ansvar

Jeg har forstått det slik at vassdraget er regulert av Eidsiva samtidig som at vedlikehold av området rundt og fylling av dammen ligger på kommunen. Om det er uklare eierforhold, eller om ansvarsfordelingen mellom Eidsiva og kommunen er uklar, så er dette noe som det bør ryddes opp i snarest.

La oss igjen bli stolte over Badedammen og ta imot turister og tilreisende med oppreist hode. Det koster så lite og betyr så mye for så mange.

Gina Granum

Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags