Gå til sidens hovedinnhold

Stopp forfølgelsen av rohingyaene i Myanmar

Artikkelen er over 3 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rohingyaene har over flere tiår blitt utsatt for forfølgelse i Myanmar. Aung San Suu Kyi, vinner av Nobels fredspris i 1991 og Myanmars reelle leder etter valget i 2015, er blitt sterkt kritisert for ikke å ha gjort nok for å stoppe overgrepene. Denne endringen av landets ledelse har ikke ført til at forfølgelsen er redusert. Flere hjelpe¬organisa-sjoner hevder at forfølgelsen er en regelrett etnisk rensing og at myndighetene begår forbrytelser mot menneskeheten. Overgrepene omfatter også voldtekt av kvinner og barn ned i elleveårsalderen.

De myanmarske myndighetene har i langt tid hevdet at rohingyafolket er ulovlige innvandrere fra Bangladesh, og at de vil ha dem ut av landet. Rohingyaene har vært nektet statsborgerskap siden 1982. Uten formell status blir barn nektet utdanning og helsehjelp, og voksne får ikke jobbe i det offentlige.

Overgrepene har religiøse undertoner fordi det er det buddhistiske flertallet i landet som angriper en muslimsk minoritet.

Human-Etisk Forbund fordømmer på det sterkeste overgrepene og at religion blir brukt for å legitimere diskrimineringen.

Vi ber den norske regjeringen legge press på regjeringen i Myanmar for å tillate internasjonal bistand, medisinsk hjelp og tilførsel av mat til leirene som er etablert for rohingyafolket.

Vi oppfordrer også norske myndigheter til å legge press på regjeringen i Myanmar for å stanse overgrepene mot rohingyaene.