Ikke bare Aulestad som tildekker NS-forhold

NS-RELASJON: Bokomslaget på ”Bjerkebæk – fra dikterhjem og bohemhule til museum”, som omtaler NS-forholdet til Sigrid Undset svigerdatter Christianne Undset Svarstad.

NS-RELASJON: Bokomslaget på ”Bjerkebæk – fra dikterhjem og bohemhule til museum”, som omtaler NS-forholdet til Sigrid Undset svigerdatter Christianne Undset Svarstad.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserinnlegg
Jeg leser med interesse GD-reportasjen ”Vil ha NS-medlemskap fram i lyset”, som tar for seg Erling Bjørnsons forhold til Vidkun Quislings parti og diktermuseets tildekning av forholdet i selve museumsformidlingen.

Det er ikke vanskelig å støtte litteraturprofessor Marianne Egeland i hennes synspunkter om at museet burde ha tematisert den vanskelige fortida i stedet for full taushet.

En smule overraskende er det at tidligere sjef på Aulestad, førstekonservator Anders Ole Hauglid ikke ser noen grunn til å vektlegge Erling Bjørnsons nazisme i formidlingen. Det later til at Hauglid i tillegg er gått lei av at det stadig trekkes fram hvem som ”tråkket feil” under krigen.

Dramaet på Bjerkebæk: Men det er altså ikke bare Aulestad som rammes av NS-skygger. Distriktets andre Nobelprishjem, Bjerkebæk på Lillehammer, er heller ikke fritt for nazikontakter selv om nazihateren Sigrid Undset selv sto utenfor dette.

Det dreier seg om hennes svigerdatter Christianne Undset Svarstad, som faktisk var Vidkun Quislings propagandajournalist i det som het Norsk Artikkeltjeneste (NAT) under krigen, nærmere bestemt fra 1943 til 1945.

Dette forhold belyses nærmere i min bok ”Bjerkebæk – fra dikterhjem og bohemhule til museum”, Snøfugl Forlag 1999, med nytt opplag i 2009.

En kan lett se for seg det drama som må ha utspent seg i stuene på Bjerkebæk da den erklærte antinazist og glødende motstander av den tyske okkupasjonsmakt vendte hjem fra sin utlendighet i USA ved krigens slutt. Det å oppdage at hennes sønn var forlovet med Vidkun Quislings propagandamedarbeider, førte blant annet til at Sigrid Undset ikke møtte sin svigerdatter i perioden fra paret møttes i julen 1945 til Undsets bortgang i 1949.

Christianne, som i alle år fram til Statens overtakelse fra 1. januar 1998, var den ubestridte ”museumsbestyrer” med mer eller mindre ustrukturerte omvisninger etter innfallsmetoden.

Om ikke dikterhjemmet Aulestad markerer ovennevnte NS-forhold, så ligger ikke Bjerkebæk langt bak.

Selv om situasjonen ikke egner seg spesielt bra for markedsføring og gullkantet ettermæle, hører hendelsene med i den virkelighetsfortelling som er knagget på de to dikterhjemmene. Det vet den kunnskapsrike Anders Ole Hauglid godt.

Turistbrosjyrer for Aulestad og Bjerkebæk later til å være renset for NS-beskrivelser inntil videre. Eller har den nye museumsledelsen i Lillehammer Museum, med direktør Jostein Skurdal i spissen, et mer offensivt syn?

Oddvar Rakeng

Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags