Grønn, ikke svart fredag

Vestby  20161125.
Kunder med fulle handleposer går mot parkeringsplassen under "Black Friday"-salget til Norwegian Outlet i Vestby i Akershus tidlig fredag morgen.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Vestby 20161125. Kunder med fulle handleposer går mot parkeringsplassen under "Black Friday"-salget til Norwegian Outlet i Vestby i Akershus tidlig fredag morgen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

leserinnlegg 

Adventstida kan være en fin tid, hvor vi nordmenn bruker tid på å tenke på de vi er glad i og forbereder julen. Dessverre drukner dette for mange av oss i et stadig større kjøpepress. Vi bombarderes med salgsplakater, Black Friday, og kjøpesentrene tilbyr shopping 24/7. Det er på tide å snu en ond sirkel. La oss gjøre fredag 23. november, til en grønn fredag!

Du er ikke mislykket om du ikke henger med på gavekjøret. Begrepet advent, som betyr “ventetid”, skal ikke være et hamsterhjul. Barn skal ikke grue seg til å komme tilbake på skolen, fordi de ikke har fått de fineste gavene. Vi trenger mer tid, ikke mer stress.

Kjøpepresset og julestresset er ikke noe hver enkelt av oss har ansvar for alene. Det er et resultat av feilslått politikk. Vi måler hvordan vi lykkes som samfunn og politikere i økonomisk aktivitet, ikke hvorvidt vi har det bra. Det vil Miljøpartiet De Grønne endre på. Hensynet til mennesker og miljø må være overordnet målet om evig vekst i shopping. Derfor foreslår vi politikk som kutter ressursforbruket, både gjennom teknologi og endringer i atferd. Vi må passe på at det vi kjøper skal kunne repareres. Vi i MDG mener oss også at mva. på deling og reparasjoner skal fjernes.

Vi vil bidra til en ny kultur hvor den nye trenden blir å markere grønne fredager. På en bruktbutikk finner en mye fint, mye er lite brukt eller nytt. Hvorfor ikke gi bort til jul noe en har liggende, vi har ofte for mange ting. Eller en lager noe selv, det en lager selv er ofte populært å få.

Planeten og vanlige folk trenger ikke mer billig fjas. Vi trenger mer tid til hverandre. Ei fin adventstider der vi tar vare på hverandre og kloden vi bor på.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags