Gå til sidens hovedinnhold

Byggeskikk i Ringsaker, eller mangel på sådan

Artikkelen er over 4 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Hamar Arbeiderblad 19. desember leser vi om byggeskikk i Lillehammer og Ringsaker der Arthur Buchardt anbefaler Lillehamringene å ta lærdom, underforstått positiv, av byggeskikken sønnafor. Videre står rådmann Jørn Strand «fullt og helt for det som er gjort i Ringsaker». I artikkelen er det mest omtalt industri- og handelsbygg. Men hvis Lillehamringene tar seg en tur, har de mye å lære om hva de ikke bør kopiere.

Herskapshuset etter Einar Lundby på en fremtredende plass i Brumunddal sentrum og som har satt sitt preg på byen som et kulturelt varemerke, blir nå redusert til et eksempel på manglende sans for god byggeskikk ved at det blir innbygd mellom nye «boligkasser».

På Stavsjø er det fare for at den gamle ærverdige steinkirken kan bli skjemmet av et planlagt forretningsbygg tett ved. De gamle satte sin ære i å plassere vakre fremtredende bygninger godt synlig i omgivelsene. Byggeplanene for nytt handelshus tar ikke høyde for å ta vare på slike tradisjoner. Kirkegården vil også bli forstyrret spesielt ved gravferder. Beslag av flere mål med dyrka mark er jo tradisjon i kommunen, men gjør det ikke bedre.

Arthur Buchardt har så visst ikke mye å skryte av med sine «signalbygg» og bygging på sårbare områder i strandkanten, det kan vel hende at det er han og hans medløpere som trenger å lære av de nordafor.