God dyrevelferd har sin pris, og den må vi betale

Av
DEL

leserinnlegg


Når vi kommer til dyrevelferd er det ikke godt nok at flertallet driver bra. I Norge skal vi ha en høy etisk standard for dyrehold, derfor er ikke næringen i sum bedre enn det svakeste leddet. Og problemet som er vist på Brennpunkt dokumentaren er et alvorlig problem selv om den kanskje ikke er omfattende.

De fleste er glad i egg og bacon til frokost. Men hvor ofte sitter vi ved bordet og tenker over at det som er mat for oss er livet til et dyr? Og hvor ofte tenker vi om dyrene har i sin levetid fått en etisk og forsvarlig behandling? Jeg har ikke svaret, men etter å ha sett dokumentaren på NRK blir jeg nødt til å stille meg selv disse spørsmålene, oftere.

Mange grisebønder vil ikke kjenne seg igjen i den situasjonen som er dokumentert igjennom skjult opptak og vist på TV. Årsaken er at de fleste bøndene driver seriøst og det er bra, men det er ikke godt nok så lenge det finnes aktører som ikke driver seriøst.

Dårlig dyrehold skyldes åpenbart forkastelige holdninger hos enkelte i næringen, men politikere og konsumenter med sitt evige mas om økt produksjon og lav pris må også ta sin del av skylda. Det hjelper ikke å «ville» ha god dyrevelferd hvis vi ikke er villige til å betale for det. Og det hjelper ikke å be om bedre dyrehold når vi legger opp til et produksjonspress som jager bønder til å drive stort og billig. Vi får billigere mat, men det er dyrene som betaler prisen.

Konkurransen er rigget opp slik at de som driver godt og seriøst blir utkonkurrert og det er overraskende at næringen ikke er villig til å ta denne diskusjonen. Hvor er forresten Bondelaget og hva er deres løsninger for å hindre slike dyretragedier som vi er vitne til nå?

Brennpunktavsløringen er en viktig påminnelse om at det i dag ikke finnes en garanti for at norsk kjøtt er best. God dyrevelferd har sin pris og den må vi betale. Pelsdyrnæringen klarte ikke å rydde opp i sine problemer, demokratiet og forbrukermakta satte derfor en stopper for hele næringen. Vi må ikke være naive og tro at det ikke kan skje med husdyrproduksjonen. For å unngå det må vi ta tak i problemet og gjøre noe med det. Det som kommer fram i Brennpunkt er nok bare toppen av isfjellet, men det er også god grunn til å tro at de fleste i næringen drive bra. Dette er likevel ingen unnskyldning for å ikke ta problemet på alvor. Når det gjelder dyrevelferd er næringen i sum ikke bedre enn det svakeste leddet. Derfor er dårlig dyrevelferd et alvorlig problem selv om den ikke er omfattende.

Om det ikke tas tak i dette problemet, vil stadig flere spørre seg om de skal foretrekke facon framfor bacon. Det spørsmålet tåler ikke næringen.

Mizanur Rahaman, gruppeleder (SV), Lillehammer
 

Mizanur Rahaman

Gruppeleder (SV)

Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags