E6-spillet

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

leserinnlegg
Nå er det like før kjøpslåinga er i gang. Hvilke krav og innspill fra høringsrundene blir med videre i planprosessen? Det blir Nye Veier AS mot røkla.

Nye Veier har fått sitt oppdrag fra øverste politiske nivå i Norge. De skal bygge ny motorveg raskt, effektivt og rimelig med god standard. Selv om de er et statlig selskap har de ingen andre tanker i hode, det totale samfunnsansvaret ved vegbyggingen må andre ivareta.

Det er der vi er i E6-planleggingen forbi Lillehammer nå. Samfunnet og innbyggernes krav må samkjøres med Nye Veiers oppdrag. Det er en kamp hvor partene ikke er likeverdige. Nye Veier kan sette krav og gi trusler om at hvis de ikke får viljen sin blir prosjektet utsatt eller kanskje helt skrinlagt. Da kan lett lokalpolitikerne få kalde føtter og gi etter.

Fåberg Grendeutvalg frykter at alternativet med lang tunnel forbi Fåberg blir en del av en slik kjøpslåing. Alle høringsinstanser vil ha lang tunnel – Nye Veier fremmer innsigelse.

Samfunnsinteressene ellers er altså helt samstemte – det er alle mot en. Men er det nok til at saken vinnes? Antakelig ikke – hvis politikerne på alle nivåer ikke er sitt ansvar bevisst og tørr å stå for det de egentlig mener.

Fåbergingene venter i spenning. Vil Fåberg tettsted bli taperne i forhold til andre tiltak på strekningen? Er det viktigere å få lagt høyspentlinja ved Hovemoen i bakken framfor å bevare et godt bomiljø med utviklingsmuligheter på Fåberg?

Vi forventer at de som deltar i denne kjøpslåinga skiller snørr og barter og kjører sine kamper på de sakene som betyr aller mest for framtiden og for neste generasjoner. Med et slik utgangspunkt vil lang tunnel på Fåberg vinne også mot Nye Veier AS.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags