Det er tragisk hvordan store deler av den norske politiske venstresiden har havnet i tospann med høyrepopulistene

Eu: - For den som er mer opptatt av politiske resultater enn det politiske spillet, er det nokså likegyldig om det er Sylvi Listhaug eller Audun Lysbakken som vil isolere Norge fra vår egen verdensdel.

Eu: - For den som er mer opptatt av politiske resultater enn det politiske spillet, er det nokså likegyldig om det er Sylvi Listhaug eller Audun Lysbakken som vil isolere Norge fra vår egen verdensdel.

Av
DEL

debatt 

I 2018 opplevde vi hvordan de på den norske politiske venstreside og de på det ytterste høyre, fant hverandre i sin kamp mot et felles mål: Nei til EU og et nei til EØS-avtalen.

Nå vil uttrykket «fant hverandre» neppe bli godtatt av noen av de to sidene, men for den som er mer opptatt av politiske resultater enn det politiske spillet, er det nokså likegyldig om det er Sylvi Listhaug eller Dag Seierstad og Audun Lysbakken som vil isolere Norge fra vår egen verdensdel. Det skal likevel innrømmes at det er en viss underholdningsverdi i de to siders bestrebelser på å distansere seg fra hverandre.

Iblant annet Klassekampen, har vi de siste ukene kunne lese hvordan fremstående representanter for venstresiden og nei til EU har rykket ut og advart sine meningsfeller mot å tro at Fremskrittspartiet med sin EU-motstand og skepsis til EØS-avtalen har de samme holdninger og hensikter som de rettroende på den politiske «riktige siden».

En leder for den samme sides tankesmie vedgikk i en artikkel i Klassekampen i desember at flere hadde henvendt seg til ham og uttrykt tvil om det var riktig å holde fast ved et nei til EU når høyrepopulistene nå har inntatt det samme standpunktet. Til dem hadde sjeftankesmeden følgende budskap: Å bekjempe høyrepopulisme med EU er som å slukke skogbrannene i California med bensin. Så det tenkes!

Det er intet mindre enn tragisk å se hvordan store deler av den norske politiske venstresiden nå har havnet i tospann med høyrepopulistene. Selv om retorikken nok kan være forskjellig, er det ikke til å komme utenom at man ender opp med de samme politiske konklusjoner: Politiske utfordringer skal møtes med krav om utmeldelse, internasjonal solidaritet er byttet ut med Dovregubbens: Vær deg selv nok!

Ingen vil i dag hevde at EU er en organisasjon uten betydelige problemer og utfordringer. Noen vil si at unionen er i en dyp krise. Det er stor uenighet om veien videre, det er et betydelig demokratisk underskudd som truer unionens eksistens, avstanden fra Brussel til den enkelte EU-borger vokser og skaper likegyldighet og økt frustrasjon og høyrepopulismens og nasjonalismens framgang og grep om makten i land som Ungarn og Polen gir grunn til alvorlig bekymring. For å nevne noe.

Likevel er det enighet om at Europas politiske utfordringer og problemer må løses innenfor EU. Ikke bare fordi EU er det eneste realistiske og tenkbare alternativet, men også fordi EU er den organisasjon som er best egnet til å løse de problemene og møte de utfordringene som ligger foran oss.

Det er i EU kampene må utkjempes, det er i EU sosial dumping og menneskesmugling kan og må bekjempes, det er i EU lønnstakerne kan sikres bedre vilkår, demokratiet kan utvikles, høyrepopulismen imøtegås.

Det er i EU vi kan utvikle og forene Europa og gi det den internasjonale rollen som størrelse, kultur og historie tilsier. Kort sagt, det er i EU vi kan forme vår egen og de kommende generasjoners framtid.

Det er derfor ungarerne nå tar til gatene og krever mer EU – mindre Orban. Det er derfor et overveldende flertall av Storbritannias unge stemte mot Brexit og kjemper for fortsatt medlemskap. Det er derfor et stort flertall av Europas unge ber om mer samarbeid, større muligheter til å ta utdannelse og få jobb på tvers av grensene.

Det er ingenting som tilsier at norsk politisk venstreside, norsk fagbevegelse eller de som ellers måtte mene de hører hjemme på motsatt side av høyrepopulistene, skal unndra seg det ansvar det er å vise internasjonal solidaritet ved å delta i den kampen om de rettigheter og krav som alltid har hørt til venstresidens fanesaker. Det er ingenting som tilsier at vi skal møte det overveldende flertall av Europas befolkning med vårt selvtilfredse: Se hvor rett vi har og hvor feil dere tar!

Gunnar Tore Larsen

Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags