Det handler om Europa

UROLIG: EU-president Donald Tusk uttrykker uro for utviklingen han ser i mange europeiske land med frammarsj for høyrepopulister, skriver Gunnar Tore Larsen.

UROLIG: EU-president Donald Tusk uttrykker uro for utviklingen han ser i mange europeiske land med frammarsj for høyrepopulister, skriver Gunnar Tore Larsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DEBATT
Det handler ikke om et norsk ja eller nei til EU-medlemskap, EØS-avtalen eller hvilke direktiver som måtte komme fra Brussel. Det handler om nasjonalisme og høyrepopulisme, om det liberale demokrati, om våre demokratiske verdier og rettigheter, om rettsstaten. Det handler om Europa – vår verdensdel. Det er hva det handler om. Det er en kamp der ute, en kamp som vi sitter og betrakter, som hardner til, en kamp om Europas framtid. Om et sterkt og samkjørt Europa eller et Europa hvor den gryende nasjonalismen som vi ser i dag og har sett nok av i vår historie, får utvikle seg og dominere verdensdelen i de årtiene som kommer.

Det er de reaksjonære kreftene, høyrepopulistene, som arbeider mot EU, som nå mobiliserer for et annet Europa, hvor nasjonene igjen vokter sine grenser, sier nei til overnasjonalt, forpliktende samarbeid og setter seg og sitt foran det europeiske fellesskapet. Det er Ungarns statsminister Viktor Orbán, det et lederen av det polske regjerende partiet Lov og rettferdighet (Pis), Jarosław Kaczyński, det er Nasjonal Fronts leder, Marine Le Pen, det nederlandske Frihetspartiets Geert Wilders, den kjente britiske Brexit-leder Nigel Farage, det er Italias nasjonalister, Sverigedemokraterna og det er framtredende medlemmer av vårt eget Fremskrittsparti.

Det er ikke europeiske sosialister, sosialdemokrater, de som tilhører den politiske venstreside eller de politisk moderate, det er ikke Labour-leder Jeremy Corbyn som ikke er noen EU-entusiast, men som aldri ville ført Storbritannia ut i den hengemyra landet befinner seg for øyeblikket. Det er ikke den greske statsminister Alexis Tsipras og det greske folk, som har fått føle hva det kan føre med seg og være en del av det europeiske fellesskapet og eurosonen. 

Det er ikke de som ser Europas og verdens utfordringer og forsøker å møte dem, som i dag truer det europeiske fellesskapet. Det er nasjonalistene, høyrekreftene som nå samler seg paradoksalt nok, over landegrensene for å stå sterkest mulig til valget til EU-parlamentet i mai 2019.

– Det er krefter i Europa i dag som er mer interessert i konflikt enn samarbeid, som motarbeider integrasjon, som uttrykker antieuropeiske følelser, antieuropeiske holdninger, sa EU-president Donald Tusk da han i november var i sitt hjemland og markerte Polens 100 år som fri og uavhengig nasjon. Det var en urolig Tusk som talte til Polens opposisjonelle. Urolig for den utviklingen han ser i Polen, i Europa og i verden.

- Når jeg reiser rundt i dagens Europa, sa Tusk, får jeg inntrykk av at i flere hovedsteder er det partier og politikere som bare går og venter på en ny "skuddene-i-Sarajevo-hendelse". De drømmer om konflikten som vil endre verdensorden, den europeiske orden, den orden som er tuftet på den sikkerheten og de verdiene vi har bygd opp sammen, sa EU-presidenten, som hevdet at vi for første gang i historien har en administrasjon i USA som for å si det forsiktig, ikke er veldig entusiastisk til et sterkt og forent Europa.

Tusk er ikke alene om sin uro og sine advarsler. Det er en økende og berettiget engstelse blant Europas fremste politiske ledere over det som skjer i land som Polen, Ungarn og Italia. Det er samtidig enighet blant de samme lederne om at valget til EU-parlamentet i mai, vil bli avgjørende for hvilken vei Europa og det europeiske samarbeidet skal ta de neste ti - for ikke å si tjueårene. En markert framgang for høyrepopulistene med et Nasjonal Front som blir større enn president Emmanuel Macrons eget parti, La République En Marche, vil styrke Marine Le Pen muligheter til å bli Frankrikes neste president. Det vil samtidig være en oppmuntring for den europeiske, ytterliggående høyreside til å arbeide enda hardere for å oppnå makt og innflytelse over vår verdensdels framtid og utvikling.

Det er hva det handler om – så får halve Norge ha meg unnskyldt!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags