Gå til sidens hovedinnhold

Filmskolen og filmskolens dekan

Artikkelen er over 5 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Torsdagens GD inneholder på kultursidene en artikkel om Finn Gjerdrum som har en del spørsmål vedrørende utlysningen av dekanstillingen ved Den norske Filmskolen. Der henger han ut både filmskolens dekan, de ansatte ved skolen og studiet som helhet. Vi som er faglig ansvarlige på skolen har et sterkt behov for å imøtegå dette innlegget som inneholder en masse faktafeil og som vi opplever bare har til hensikt å rakke ned på skolen, dens ledelse og de ansatte. 

Høgskolens rektor Kathrine Skretting svarer et annet sted på spørsmålene om hvordan stillingen er utlyst. Vi opplever at Gjerdrum forsøker å insinuere at Filmskolen og vår dekan skal ha interesse i å holde denne utlysningen hemmelig. Det er helt feil. 

Så sier Gjerdrum at Stenderup styrer Filmskolen ved frykt og angst. Dette vil vi som faglærere bestemt tilbakevise. Det har ingenting med virkeligheten å gjøre. 

Thomas Stenderup hadde en klar visjon da han kom til filmskolen. Han ønsket å løfte vår filmutdanning opp til et nytt nivå, både faglig og kunstnerisk. Han har helt klart vært en tøff leder som hadde et mantra helt fra begynnelsen; Vi er her for studentenes skyld. Alt vi gjør her ved skolen skal være for studentene. Alt annet er uvesentlig. Han har alltid vært åpen for innspill og alle lærerne ved filmskolen bidrar hver eneste dag med vårt felles mål; å drive en filmskole på et så høyt nivå som mulig. Vi føler absolutt er vi er med på å drive Filmskolen sammen.

Å kalle «Lederstilen som arkaisk». «av den gamle skole» «Frykt og angst som hovedmotor for godt pedagogisk og kunstnerisk arbeid» «åtteårige regime» føler vi er svært injurierende uttalelser å komme med.

Gjerdrum snakker så om «Filmskolens viktige rolle». Thomas Stenderup har helt siden han kom til Lillehammer insistert på å se og tenke framover. I de siste 8 årene har filmskolen styrket den faglige kompetansen. Vi har tatt i bruk mange nye verktøy og arbeidsmåter. Vi har en lang rekke kjente og svært kompetente filmfolk fra Norge, Sverige, Danmark, England, Tyskland og andre land som kommer hit hvert år og deler sin kunnskap. Vi har utvidet skolen med nye linjer. Vi har startet opp en Master utdanning, hvor selve masterproduksjonene er helaftens spillefilmer, produsert for et kommersielt marked. I mai i år leverte filmskolen sin søknad til NOKUT om å bli ”Senter for fremragende utdanning” (SFU). Om denne søknaden går gjennom vil dette være en milepæl i filmskolens historie og bety enormt mye for en fortsatt modernisering av filmskolen.

I 2015 ble den norske filmskolen rangert som den 5 beste i verden. En av dette årets eksamensfilmer fra Lillehammer er tatt ut til hovedkonkurransen til årets student-Oscar i LA. Ovenstående bør borge for at dekan Thomas Stenderup har hatt, og fortsatt har – klare visjoner for sitt arbeid for den norske filmskolen og for studentene.  

Til slutt snakker Gjerdrum om de «mange gode faglige reflekterte og kompetente personer i den norske film- og TV-bransjen som kan bekle stillingen». Om det ikke «burde være mulig å se en norsk leder av utdanningen»? Han etterlyser også «en offentlig debatt og engasjement rundt rekrutteringen til denne stillingen».

Ingen ved Den norske Filmskolen er imot en offentlig debatt om dekanstillingen eller filmskolen som sådan. Vi tror imidlertid ikke Gjerdrums utspill i denne debatten er veien å gå. Skal man diskutere Filmskolen og dens ansatte må man kreve at debattantene, setter seg inn i fakta, forsøker å føre en saklig debatt og ikke faller for fristelsen å drive med skit-kasting.

Vi ønsker å understreke at vi har full tillit til dekan Thomas Stenderup som leder av filmskolen.

Les også: – Styrer ved frykt og angst

Les også: Gjerdrum må lære seg forskjellen mellom fiksjon og fakta