Gå til sidens hovedinnhold

Gjerdrum må lære seg forskjellen mellom fiksjon og fakta

Artikkelen er over 5 år gammel

Filmprodusent og professor Finn Gjerdrum blåser ut mot Den norske filmskolen og Filmskolens dekan Thomas Stenderup.

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Anledningen er utlysning av dekanstillingen, som sikkert er en fin anledning til å ha en diskusjon rundt Filmskolen og Filmskolens fremtid.

Kjernen i Finn Gjerdrums kritikk er et kraftig personangrep på Stenderup; et personangrep godt belagt med rykter, sladder og insinuasjoner. For de som faktisk kjenner arbeidsmiljøet på Filmskolen er det så tåpelig at det trengs ikke å kommenteres.

Les også

– Styrer ved frykt og angst

Les Gjerdrums utspill her:

Vel så alvorlig er Gjerdrums sverting av Filmskolens fagmiljø som helhet. Her gjentar han en påstand man også fant i Jon Inge Faldalens kommentar på Rush Print før sommerferien ved å antyde at skolens utdanning er dårlig og studentene misfornøyd.

Denne påstanden minner mest om Fremskrittspartiets «Vi må tørre å ta debatten»-holdning, hvor fortellingen blir viktigere enn fakta. Vel driver Den norske filmskolen også med fiksjon, men samtidig må man vite når fakta er på sin plass.

Derfor:

- Den norske filmskolen ble i 2014 rangert som den 5. beste i verden av Hollywood Reporter. Uansett hva man mener om denne typen rangeringer er det en stor anerkjennelse.

- For 4. kull på rad ble en eksamensfilm shortlistet til Student Academy Awards i sommer. I år nådde også filmen – Generation Mars – opp blant finalistene.

- En internasjonal komité som skal vurdere søkere til NOKUTs tiltak Senter for fremragende utdanning har gitt Filmskolen stor ros for kvaliteten på utdanningen.

- NOKUTs Studiebarometer 2014 (eneste gang Filmskolens studenter har vært med; neste mulighet blir denne høsten) viser Filmskolens linjers resultat mellom 4,3 til 5,0 (av 5,0) på tilfredshet med det faglige miljøet og mellom 4,4 til 5,0 i overordnet tilfredshet med studieprogrammet. Begge er langt over både nasjonalt gjennomsnitt og gjennomsnitt på HiL.

- En internundersøkelse fra våren 2016 viser at de siste 4 kull rangerer Filmskolens utdanning høyt, med 4,91 (av 6,0) for relevans og 4,68 for kvalitet. I tillegg har 93 prosent svart de har fast tilknytning til film- og tv-bransjen etter de er gått ut fra skolen.

Der er noen få fakta. De viser en Filmskole som har hatt en fantastisk utvikling de siste årene og er noe så sjeldent som en norsk utdanning i internasjonal særklasse.

Selvfølgelig har Filmskolen alltid godt av en offentlig debatt, men det er fint om den baseres på nettopp fakta, og ikke fiksjonen Gjerdrum har bygget sitt angrep på.