Vil vi starte ødeleggelsen av barnas helse i god tid? Da er julen rette startstedet.

Er det "rett" å servere små barn utspekulerte kaker, når tre av ti norske ungdommer er fete eller overvektige?

Er det "rett" å servere små barn utspekulerte kaker, når tre av ti norske ungdommer er fete eller overvektige? Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hvorfor er det nærmest en forbrytelse å selge nikotin, men nesten som en belønning å fylle cellene i kroppen med sukker, spør Egil Ulateig.

DEL

Leserinnlegg 

Det var en hyggelig juleavslutning for den store mengden unger fra Dovre og Lesja som lærer å danse til gamle amerikanske musikaler. Uansett så får de jo rørt på seg.

Men forestillingen, med alt fra bleiebabyer til stolte besteforeldre som beundrende publikum, kunne like godt vært holdt i en landsbyhall i Wisconsin; den hadde lite eller ingenting med norsk kultur, i hvert fall dans og musikk, å gjøre. Men det var en annen likhet med amerikansk vulgærkultur som gjorde meg uvel, det var ikke Annie get your gun: Maten.

Egil Ulateig 

Amerikanerne er det mest usunne folk i verden. Bevisene ligger som dissende kjøtt og fleskberg på badestrender fra Kew West til Malibou. Kanskje er det bra; de vil snart ikke orke å føre kriger. Det blir hevdet at ungene der (og i Norge) beveger seg for lite. Det er sant, men det finnes en mer uhyggelig sannhet, som jeg ble kvalmende minnet om på barnedansefesten:

En gjennomsnittsamerikaner spiser et større kvantum sukker i året enn en sekk med strøsalt. Nordmenn ligger langt etter, men høyt oppe på den søte resultatlisten. Jeg tror imidleretid at det lange bordet med ”servering” etter dansen, fikk Norge til å sprette opp på medaljeplass, i alle fall Dovre og Lesja.

Det ti meter lange bordet var en innsjø av det mest usunne og helseskadelige stoffet, ikke minst barn kan få i seg. Jeg må bare gi kompliment til mødrenes og bestemødrenes og kanskje tantenes fantasi. Jeg hadde aldri trodd man kunne forme sjokolade i så mange former, uten at den rant vekk.

Men det heter jo ”i denne søte juletid”. Salmen fortsetter ”skal man seg rett fornøie”.  Men er ”rett” å servere små barn utspekulerte kaker, like overfylt av kalorier som penger i oljefondet. Tre av ti norske ungdommer er fete eller overvektige. Forbruket går visst ned, men det gjør også fiskespisingen til unge.

Det hadde ikke vært så store saken om dette hadde dreid seg om en enslig minidansegalla for tre til tolvåringer. Men det skjer gang på gang.

Det er en kjensgjerning: Vi skryter, som vanlig, av oss selv, som mestere i matlaging (i hvert fall står det i flere såkalte matkulturbøker). I virkeligheten er kostholdet vårt en gavepakke for helsesektoren og Rimi-Hagen; den første vil aldri bli arbeidsledig, den andre rik til evig tid.

Jeg hevder ikke at vi spiser sjokolade og drikker brus så magen sprekker i hjemmene hver dag. Men alle tilstelningene med det overdådige matsløseriet, er et slags utstillingsvindu over hva som er gjev mat, og en undervisningstime i kosthold. Vel, jeg har sett gulrot- og banankaker - pakket i sukker.

Røyk dreper, står det på hver eneste sigarettpakke på Bunnpris og Coop og Kiwi, og du må nærmest ha kode eller være innbruddstyv for å få tak i en tyvepakning død. Men før du får bestilt røyken passerer du som gjennom en spissrotgang av den mest usunne maten og drikken som bys frem på lovlig vis i dag.

Jeg hører visen: Faren med veslegullet kommer frem til kassen for å dra kortet. Men han slår ikke koden før arvingen har skreket seg til en søt likpinne fra de bugnende hyllene like bak kassadamen. Hvorfor står det ikke ”Denne pakken vil skade helsen din om du ikke holder kjeft. Be far og mor si nei.”

Hvorfor er det nærmest en forbrytelse å selge nikotin, men nesten som en belønning å fylle cellene i kroppen med sukker. Julenisser er feite, og det blir stadig flere av de som svømmer i gavene de bringer også. Det er den søte juletid.

Jeg synes vettuge folk skal kreve at de fristende, strategisk plasserte hyllene med stoff som ødelegger kroppen (og hjernen) vår og brusen som egentlig er giften som vi skyller giften ned med, må vekk. De bør plasseres bak det lille skapet på Coop der det finnes et lite utvalg av sunn mat (jeg unntar frukt- og grønnsaksdisken, der jeg aldri hører barn mase).

Vil vi starte ødeleggelsen av barnas helse i god tid? Da er julen rette startstedet. Drakk Jesus Coca Cola? Nei, men er det noe bedre at han tyllet i seg vin under bryllupet i Canaàn?

Men det fører ikke Bibelen noe bevis for. Han bare gjorde et triks med vannet? Og han tryllet ikke de klare dråpene om til Kong Haakonkonfekt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags