Å miste ansikt

Haakon A. Heireth Jørgensen er bekymret over politikernes manglende engasjement for eldre bilførere.

Haakon A. Heireth Jørgensen er bekymret over politikernes manglende engasjement for eldre bilførere. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

leserinnlegg
Som kjent forsøker alltid kinesere (og andre asiatiske folk) å unngå å komme i en situasjon hvor man kan "miste ansikt"! Det slo meg at denne oppfatningen kanskje også ligger til grunn hos norske byråkrater, da jeg leste Einar Oddens herlige spark til norske byråkrater under tittel " Hva er det med danskene?"

Det viser seg at danske myndigheter (byråkrater?) nå har omgjort tidligere vedtak, de har nå gjort det mulig for danske "gamlinger" kan kjøre fritt omkring også etter fylte 75 år, uten å ta prøver og tester av diverse slag. Også tyske og svenske myndigheter er tydeligvis av samme oppfatning.

I en artikkel i Aftenposten 8. november, skriver Marte Mangset, postdoktor, Senter for profesjonsstudier, Høyskolen i Oslo og Akershus at....."folk i lederstillinger i departementene har mer makt og bedre økonomiske kår enn vanlige folk. Dette kan bidra til å påvirke deres syn på hva som er samfunnets problem og hva som er de beste løsningene på dem". Er det her hunden ligger begravet?

Endringer i  forvaltningen sitter som kjent langt inne. Siden denne bestemmelsen om hjernetest hos fastlegen, så langt jeg har forstått ikke tas opp til fornyet gjennomgang og vurdering for på den måten måle om forutsetningene er innfridd, mener jeg å tro at også norske byråkrater innerst inne kan lide av  "å miste ansikt".

Er de eventuelt villige til å innrømme at de kanskje er på feil spor? Er de villige til å tenke en gang til?

Tenk om denne hjernetesten hos fastlegen blir omgjort slik de har gjort i Danmark, og  som Danmark og også Sverige lever godt med. Kanskje en utopisk tanke? Men skulle det allikevel skje, håper jeg at de byråkratene som da kommer til "å miste ansikt", tross alt lever vel med det!

Det som gjør meg bekymret, er at ingen stortingsrepresentant (ihvertfall ikke de som sitter på Opplandsbenken) har ytret seg - hverken positivt eller negativt  til "75 års hjernetesten". Det er noe merkelig at de folkevalgte lar byråkratene få bestemme alt i denne saken. Eldre på Stortinget er som kjent en mangelvare, og det er kanskje en av mange forklaringer at de yngre stortingsrepresentantene ser 75 år langt, langt frem og derav nedprioriterer denne meningsløse behandling av eldre bilførere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags