Eldre og fornyelse av førerkort

ANBEFALT RUTINE: Helsedirektoratets anbefaling var at alle over 75 år skulle til kognitiv test før de fikk førerkort.

ANBEFALT RUTINE: Helsedirektoratets anbefaling var at alle over 75 år skulle til kognitiv test før de fikk førerkort.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

leserinnlegg
Jeg vil takke Morten Nordby, Einar Odden, Haakon A. Heireth Jørgensen og Kirsten Margrethe Bøe for innlegg om denne saken. Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger på mitt eget innlegg den 16.10.17.

Testene som det hevdes skal brukes, gjelder for alle som har fylt 75 år og oppover. Jeg har opplysninger fra en dame som hadde fylt 80 år og skulle fornye førerkortet sitt. Hun fikk alle slags tester, bl.a. bekrefte hvor hun var, dato og dag, tegne en rekke figurer, telle fra 100 og trekke fra 1, telle fra 80 og trekke fra 7 og nedover så langt hun kunne. Hun skulle tegne ei klokke, tegne ei klokke hvor viserne skulle stå på “ti på halv fem”. Her fikk hun korreks for at langviseren ikke var lang nok! 

Så fikk hun et ark hvor tall og bokstaver var ringet inn, og her skulle det strekkes en strek fra A=1, B=2, C=3 og så videre.! Her brukte hun for lang tid, over et minutt!

Etter dette stilte fastlegen seg tvilende til om hun kunne få helseattesten som var nødvendig, dette på grunn av testen med tall og bokstaver!

Men denne damen er en oppegående og aktiv 80-åring. Hun fikk helseattesten, men ble bedt om å melde fra til familien sin om at de skulle observere henne framover og melde fra. For øvrig sier hun at neste gang hun skal fornye førerkortet, skal hun få legeattesten utført på Volvat. Jeg bare spør: er det slik vi skal møtes av helsevesenet? Vi får et skudd for baugen!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags