Førerkort-testen er offentlig vold mot eldre

VERDI?: Uten at de spesielle helsekravene til eldrebefolkningen blir fjernet, vil ikke regjeringens gode målsettinger for eldrebefolkningen være mer verdt enn papiret det er skrevet på, skriver innsenderen.

VERDI?: Uten at de spesielle helsekravene til eldrebefolkningen blir fjernet, vil ikke regjeringens gode målsettinger for eldrebefolkningen være mer verdt enn papiret det er skrevet på, skriver innsenderen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Leserinnlegg 

Forskning indikerer at ca. 65.000 eldre blir utsatt for overgrep av personer i nære relasjoner. Det kan være fysiske overgrep eller psykisk vold.

Mektige personer vil gjøre slutt på denne uverdige behandlingen. Politidirektør Reidar Humlegård vil sette søkelyset på dette, og forebygge det. Statsminister og helseminister har lansert «Lev hele livet- en kvalitetsreform for eldre», og den nye eldreministeren skal gjennomføre denne fram til 2018-19.

Kan det foregå overgrep mot eldre med ledere med så gode ord og planer for eldre?

Ja, er min påstand.

Bakgrunnen er at det i 2010 ble innført nye helseforskrifter for eldre bilførere ved fornyelse av førerkort, - en tilpasning til EU-regler, med samferdselsminister fra Sp og helseminister fra Ap.

Helsedirektoratet utformet endringene og kravene til det som kalles en «seniltest». Målet var «å ta ut» eldre som kunne være en fare i vegtrafikken.

Det kom advarsler mot de nye kravene. I flere innlegg i Oppland Arbeiderblad stilte overlegene Bent Monsbakken og Dag Aarskog spørsmålene: «Nye førerkortforskrifter, økt trafikksikkerhet eller krenkelse av menneskeverd?»

«De nye reglene er et overgrep», hevder legene, de krenker både menneskerettigheter og rettsikkerhet.

Norge har verdens friskeste eldrebefolkning. Likevel har tusenvis ved besøk hos fastlege eller vikarlege gjennomgått en «seniltest» som må fullføres innen en tidsramme. Mange fastleger har god kunnskap om sine pasienter, og fornyelsen er uproblematisk. Personlig har jeg slik erfaring.

Andre har følt seg dårlig behandlet på legekontoret og ved evt. klagebehandling hos fylkesmannen. Ord som går igjen er nedverdiget, nedlatende, ubehøvlet, arrogant og respektløst. Inntrykket er at «seniltesten» kan bli utført forskjellig fra lege til lege. Enkelte leger har også mangelfulle norskkunnskaper.

I EU-landet Danmark besluttet Folketinget i 2017 å fjerne denne testen.

I EU-landet Sverige fornyer de eldre sine førerkort som den øvrige befolkningen.

I EU-landet Tyskland uttalte samferdselsminister A. Dobrindt; «Vår statistikk viser at eldre mennesker er betydelig mindre innblandet i store ulykker enn andre bilførere. Om noen kjører sikkert med bil er ikke avhengig av fødselsdatoen. Det blir ikke aktuelt med en pliktig førerkort-test for eldre med meg».

Men i «utenfor EU-landet» Norge, med verdens friskeste eldrebefolkning, praktiseres «førerkort-testen»!

Tusenvis eldre har de siste årene blitt fratatt førerkortet, mange sikkert på feil grunnlag. Uten førerkort, reduserte muligheter til et aktivt, selvstendig og godt liv. Mange eldre mister motet og livsviljen.

Jeg vil tro at selvmordstatistikken for eldre menn er kjent blant regjeringsmedlemmene?

I 2010 ble det sterkt advart mot de nye førerkortforskriftene. Uten at de spesielle helsekravene til eldrebefolkningen blir fjernet, vil ikke regjeringens gode målsettinger for eldrebefolkningen være mer verdt enn papiret det er skrevet på.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags