Frp halt fram til endringer om førerkort

ENDRING: Frp-ministere har fått støtte i Regjeringen for å lempe på førerkortkrav for eldre.

ENDRING: Frp-ministere har fått støtte i Regjeringen for å lempe på førerkortkrav for eldre. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

GD MENER 

Sakte, men sikkert kommer Regjeringen med signaler om å endre forskriftene for førerkort. Frp-statsrådene Jon Georg Dale og Åse Michaelsen varsler at eldre bilførere lettere skal kunne fornye førerkort.

GD har i lang tid viet temaet stor oppmerksomhet. Sverre Gran, Morten Nordby og Anders Madslien er talspersoner som iherdig har stått på for å endre dagens diskriminerende praksis. Trykket fra vår region har uten tvil vært drivende for at forskriftene nå blir endret.

Det er lenge siden Frp-politikere gjennom GDs spalter lovet å ta tak i saken. Siden skjedde det lite. Arbeiderpartiet og Senterpartiet tok derfor over saken. Det ble mer og mer pinlig for Frp som et handlingslammet parti. Frustrasjonen har vokst innad i partiet. Det var tid for å gjenvinne initiativet.

Frp-statsrådene skal ha ros for at de nå politisk går inn for å lande denne saken. Aldersgrensen for helseattest skal heves fra 75 til 80 år. Bilførere som ikke viser tegn til kognitiv svikt skal slippe å ta unødvendige tester. Og helseattest for personer over 80 år skal kunne fornyes for tre og tre år.

Det ble mer og mer pinlig for Frp som et handlingslammet parti

Endringene må hjemles i forskrifter. Dermed er det behov for en høringsrunde. Åpenbart av det raske slaget, ettersom statsrådene lover ikrafttreden i løpet av våren.

Vil sikkerheten på våre veger bli dårligere? Svaret skal være et tydelig nei. Undersøkelser viser at hver 20. sjåfør kjører med påvirkning av ett eller flere rusmidler, legemidler inkludert. Eldre med kognitiv svikt utgjør også en fare.

Det kreves stor innsats for å hindre at sjåfører som ikke har noe i trafikken å gjøre, faktisk mister førerkortet. Det som nå skjer, er at alder i seg selv, inkludert unødvendige tester, ikke er vegen å gå. Dermed følger Norge øvrige nordiske lands praksis. Det er på høy tid.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags