Opprør mot eldrediskriminering

- Hva om vi eldre-velgere i hele Norge fant ut at vi ville stemme på partier som ville fjerne alle former for aldersdiskriminering?Det ville bli et jordskjelv, skriver Sverre Gran.

- Hva om vi eldre-velgere i hele Norge fant ut at vi ville stemme på partier som ville fjerne alle former for aldersdiskriminering?Det ville bli et jordskjelv, skriver Sverre Gran.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 

Det er særnorsk krav at eldre over 75 år,- nå foreslått til 80, – skal ha en helsesjekk ved fornyelse av førerkort. Særkravet skyldes en oppfatning om at eldre sin helsetilstand medfører økt trafikkrisiko.

I nabolandene Sverige, Danmark, og i Tyskland, blir alle aldersgrupper behandlet likt. Omfattende undersøkelser viser at eldre som gruppe ikke er utsatt for flere uhell eller ulykker enn andre aldersgrupper. Unntaket er unge bilførere, – en aldersgruppe som oftest er involvert i trafikkuhell.

På Høyres landsmøte ble det fremmet en resolusjon fra Senior Høyres Landsforbund, – nr. 32: «De norske særreglene for fornyelse av førerkort er både ressurskrevende og hensiktsløse.»

«Senior Høyre vil at eldre bilførere skal slippe å bli ansett som en risikogruppe i trafikken og at de norske reglene endres slik at de sammenfaller med reglene i våre naboland», skriver Kirsten H Leschbrandt, nestleder i Senior Høyres Landsforbund.

Resolusjonen ble oversendt landsstyret.

Høyre har som mål å redusere byråkratiet og offentlig styring, og har stor tro på individets dømmekraft og rettigheter, kanskje med unntak for eldregenerasjonen med førerkort?

Regjeringspartner Frp har målsettingen «En enklere hverdag.» Under overskriften- «Forenkle offentlig sektor, redusere byråkratiet og fjerne særnorske forbud», står det: « Stadig flere skjemaer fjernes fra offentlig sektor. Det er satt i gang en avbyråkratiseringsreform for å forenkle og effektivisere offentlig sektor. Frp i regjering har også fjernet en rekke forbud, blant annet forbud mot proffboksing og poker.»

Kanskje kunne det være en tanke at Frp kunne fjerne det særnorske kravet til helsesjekk for eldre bilførere også, og behandle alle aldersgrupper likt? Dette i tillegg til viktige saker som «forbud mot proffboksing og poker»?

Det særnorske kravet,-medfører blant annet over tid;

  • bruk av titusenvis av timer hos 4800 fastleger, på sykehus,-
  • belaster helsebudsjettene med tusenvis av millioner,-
  • opprettholder byråkratiet i Helse- og Vegdirektoratet, -hos Fylkesmannen / Fylkeslegen, hos Bilsakkyndige,-politiet, osv.,

–      spørsmål om rettssikkerheten og brudd på menneskeretter,

  • ekskluderer eldre og familier i distriktene, fra å delta i vanlig sosialt liv,
  • at eldre føler seg nedlatende behandlet og nedverdiget i «senil-testen» hos fastlege /vikarlege, klagebehandling hos Fylkeslegen, ved oppkjøring hos Bilsakkyndige, osv., osv.,--

Kjenner til den ene Kafka-prosessen etter den andre. Er det ikke på tide å få en ende på denne « ressurskrevende og hensiktsløse» bruken av millioner av skattepenger?

En eldre person sa til meg: «Politikere og leger kan behandle meg nedlatende, nedverdige meg og ta fra meg førerkortet og livsmotet, men en ting kan de ikke ta fra meg, og det er stemmeretten!»

Hva om vi eldre-velgere i hele Norge fant ut at vi ville stemme på partier som ville fjerne alle former for aldersdiskriminering? Vi er mange, vi er samfunnsbevisste, og vi har brukt vår stemmerett før.

Et «eldreopprør»! Resultatet ville bli et «politisk jordskjelv»!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags