Ja takk, begge deler?

- Innlandets bidrag til kraftproduksjonen er og bør alltid være vannkraft, skriver Jo Heringstad.

- Innlandets bidrag til kraftproduksjonen er og bør alltid være vannkraft, skriver Jo Heringstad. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

leserinnlegg 

I Torbjørn Egners eventyr ble bamsen Ole Brumm spurt om han ville ha honning eller blåbærsyltetøy, som pålegg på brødskive. «Ja takk begge deler», svarte han. Også Ola nordmann har valgt «begge deler», med både mye elkraft til bl.a. boligoppvarming, og vern av mange vassdrag.

Etter hard nedbremsing av kraftutbyggingen, ble det i tørråret 1996 knapphet og import av kullkraft i stor sjøkabel fra Jylland til Agder. Dermed ble det vurdert som nødvendig å supplere vannkraften med å bygge digert gasskraftverk på Kårstø ved Haugesund. Da Jens Stoltenberg ble statsminister, fulgte han opp Kårstøprosjektet med dyre forsøk med CO2-håndtering på Mongstad, som «norsk månelanding».

Gasskraftverket på Kårstø pøste mye klimagass ut i atmosfæren i den korte tiden det var i produksjon; men det ble snart utkonkurrert av billigere importert vindkraft, og er nå demontert. Nå settes det opp vindmøller også noen steder langs den lange og til dels værharde norske kysten, for å dekke fortsatt økende kraftbehov.

Trygve Bjark har rett, når han i flere innlegg hevder at det er meningsløst å montere vindmøller også oppe på skogåser og fjellvidder i innlandet: Innlandets bidrag til kraftproduksjonen er og bør alltid være vannkraft. Har vi «vernet bort» for mye vannkraft, med vern av også Åstavassdraget øst for Lillehammer, som med full utbygging kunne gitt 300 GWh?

Årsproduksjonen i Mesna kraftverk under Lillehammer er ca. 140 GWh. Med overføring av mye vann fra Åsta, i 6 km tunnel til Ljøsåa og utvidet kanal videre til Sør-Mesna, ville vel produksjonen i dette kraftverket tredobles? Dette er vel utelukket også med byggingen av mange hytter som utelukker ytterligere oppdemming av Mesnavatna, i tillegg til vernevedtaket for Åsta fra 1973.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags