Kjøp og salg av ren og skitten strøm

«REN STRØM»: Det er bare på papiret mellom forretningsfolk at kraften endrer farge, skriver innsenderen.

«REN STRØM»: Det er bare på papiret mellom forretningsfolk at kraften endrer farge, skriver innsenderen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserinnlegg
Da elektrisiteten kom, var det enkelt. Da var det ikke snakk om «ren» eller «skitten» kraft. Det var ikke noe problem med hvordan den var produsert, vi så bare virkningen av den. Strømmen som vi gjerne kalte den var ikke synlig, vi kan ikke se elektrisk strøm, men den kan føles og måles. Til å begynne med var elektrisk kraft noe som ble solgt fra produsent til forbruker ofte gjennom et kommunalt eller privat elverk.

Elverkene la på prisen til forbruker av strømmen med det som det kostet å bygge og drive linjenettet. Men etter hvert fant eierne av elverkene at overskuddet ved driften kunne brukes til noe mer, og elektrisk kraft ble en handelsvare og et skatteobjekt.

Nå har vi fått to slag elektrisk kraft, «ren» og «skitten». I Norge har vi hatt bare «ren» kraft og det har vi fortsatt.

Men smarte forretningsfolk kjøper opp den «rene» kraften og selger den ut av landet til en høyere pris og i stedet må vi brukere kjøpe tilbake «skitten» kraft som vi subsidierer gjennom skatter og grønne sertifikater på strømregningen. Og så må vi bygge vindturbiner for å kompensere.

Det hele begrunnes med hensynet til CO2-utslippene fra produksjon av den «skitne» kraften. Men jo fler vindturbiner, jo mer «ren» kraft kan forretningsfolkene tjene penger på for det bygges jo flere kabler for eksport av kraft gjennom styring fra EU, ACER. Og vi sitter igjen med et landskap og en natur som er rasert av vindturbiner til industriområder. Forstå det den som kan.

Den kraften som vi bruker er fortsatt «ren», det er bare på papiret mellom forretningsfolk at den skifter farge, det er takket være kvotehandel som politikerne har lagt opp til.

I en bok av Thorleif Schelderup 1979 «Så langt øyet kan se» gjør han seg noen tanker i forbindelse det moderne industri- og bysamfunnet som kan være vel verdt å ta med seg: «Vi kan ikke leve uten strømmen, men vi kunne anvende den med større klokskap».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags