Norsk vindkraft til tyske interesser

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

leserinnleggI den tro at det skal gi betydelige inntekter, forsøker nå Gudbrandsdal Energi og Eidsiva å få med et tysk selskap til å gjennomføre utbygging av Raskiftet vindpark i Hedmark.

Grønne sertifikater som vi alle er med å betaler på og offentlige tilskudd til utbyggingen gir kunstig fortjeneste og mulig overskudd som GE og Eidsiva skal tilbakeføre samfunnet. Det er jo våre egne penger som vi kunne betalt inn uten å gå veien om vindturbiner. Det blir jo bare et pengebytte. Samtidig får utenlandske selskaper det meste av fortjenesten ved produksjon og levering av turbinene i tillegg til sugerøret til de grønne sertifikatene. Det er pengene som rår, men hvor er patriotismen? Grådigheten kjenner ingen grenser.

Risikoen for underskudd og muligheten for konkurs er betydelig. Eidsiva og GE har ikke forstått signalene da Statskog trakk seg ut. Men store utenlandske selskaper vil nok se faren i tide og selge seg ut slik at kostnaden med en mulig konkurs blir problemet til GE og Eidsiva, kommunene og grunneierne.

Det blir argumentert for at det blir strøm til 18.000 husstander, men alle disse har jo strøm fra før. Ved å overføre strømmen til utlandet blir mye av den borte i tap undervegs. I argumentasjonen fra utbyggerne blir ulempene så langt mulig usynliggjort. Det blir bare henvist til at departementet har vurdert hensynet til biologisk mangfold, landskap og friluftsliv. Det er en teoretisk bedømmelse og ikke en innrømmelse av at landet vårt også blir vansiret med omfattende veganlegg, rasert natur og forferdelig skjemmende propeller etter at svært mange av vassdragene våre er lagt i rør. Vindkraftutbygging er om mulig enda mer dramatisk enn utbygging av vannkraften.

Torstein Hervland,

Brumunddal

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags