Tja til vindkraft

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

leserinnlegg I lederartikkel i GD nevnes at det blåser oppe på åsene også i Gudbrandsdalen, så vel som mellom Østerdalen og Trysil, der et vindkraftprosjekt vel så stort som vannkraftprosjektet Nedre Otta er under utvikling. Vindkraftutbygging ønskes velkommen også til Gudbrandsdalen. Det begrunnes med stor etterspørsel i anleggstiden, så det blir mange oppdrag til lokale leverandører.

Storparten av Norge er «vannkraftland» Bare kyststrøkene vest for Lindesnes og nordover til grensen mot Russland – samt forblåst fjellområde i Finnmark – bør karakteriseres som «vindkraftland». Det har vært mye strid om vannkraftutbygging. Det er lett å spå at vil bli mye strid også om vindkraftutbygging, hvis det blir mye slik utbygging.

Undertegnede er ikke naturverner; men mener likevel det bør settes grenser for utbygging: I Gudbrandsdalen vil eventuell vindkraftutbygging komme som tillegg til både vannkraftutbygging og turistutbygging, så summen av utbyggingsinngrep kan bli for stor. I den sammenhengen bør det vel nevnes at den store planlagte vindkraftparken i Åmot-Trysil blir et mye større landskapsinngrep enn utbygging av Nedre Otta, med stort antall ruvende konstruksjoner som blir godt synlige på temmelig store avstander.

At det digre gasskraftverket på Kårstø (nær Haugesund) er tatt ut av produksjon og neppe kommer i produksjon igjen, viser vel at det er lite behov for vindkraft i Sør-Norge nordover til Dovrefjell og Stadt. Det er Midt-Norge som trenger mye ny kraft, og det vil komme med stor vindkraftutbygging nær kysten nord og sør for Trondheimsfjorden.

Hensikten med all kraftutbygging må være å dekke dokumenterte kraftbehov. Samlet Plan for vassdrag fungerte i vel 30 år som «tvangstrøye» for vannkraftutbyggingen, så Øvre Otta ble drastisk redusert, det nevnte gasskraftverket ble vurdert som nødvendig, og Nedre Otta blir lite lønnsom. Samlet Plan er nå «skrotet» i ny energimelding. Da blir det vel enda mer vannkraft, og enda mindre behov for vindkraft i Sør-Norge.

Jo Heringstad,  Ås

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags