«Ubygde kraftverker»

Av
DEL

leserinnleggOverskriften er uttrykk fra Nordahl Griegs kjente dikt, Til ungdommen, som han skrev i 1936. Da var det mange ennå «ubygde» kraftverk, som er bygd siden da. Det er også noen som ikke ble eller blir bygd, fordi annet alternativ er valgt, eller som følge av vernevedtak.

Morten Wangen fra Vinstra er én av mange som skriver om den sammenslåingen av kraftselskap, som nå er på gang. Han går tilbake til 1954, da Opplandskraft ble etablert for å bygge ut Øvre Vinstra. Fylkeskommunene Oppland, Hedmark og Akershus samt Oslo kommune eide ¼ hver. Hensikten med dette selskapet var å skaffe billig kraft fra Oppland og Hedmark til Akershus og Oslo.

Utbyggingen av Nedre Vinstra begynte smått, med at Kamfossen i Skåbu «kom på handel»: Staten kjøpte den i 1907, for at den ikke skulle gå til en engelsk spekulant. Hamar og flere omegn-kommuner manglet «kraftkilde» i nærområdet, kjøpte den fossen av staten, og satte i gang bygging av lite kraftverk der i 1917.

Andre fallretter i Nedre Vinstra ble kjøpt opp av en spekulant fra Hallingdal – som nok var forbilde for Olav Thon, og solgt videre til Aker kommune ved Oslo, med stor fortjeneste. Dermed ble det etter hvert et Vinstra kraftselskap, som rakk å sette i gang bygging av stort Nedre Vinstra kraftverk, før Aker ble slått sammen med Oslo i 1948.

Det måtte sprenges temmelig lang tunnel fra Olstappen i Skåbu til kraftstasjon med utløp til Lågen litt nord for Harpefossen; men bergarten langs Vinstradalen er relativt løs, så det var lett å bore hull til sprengstoff der. «Medaljens bakside» var at det kom noen ras fra tunneltak og vegger, så det var vel til sammen 5 som omkom da det opprinnelige kraftverket ble bygd, og én til da det ble utvidet med fullprofilboring av storparten av ny tunnel, nesten 40 år senere.

Da utbygging langs Vinstradalen ble valgt, ble annen stor utbyggingsmulighet valgt bort: Utbygging av Sjoa via Tesse til Vågåvatnet, som alternativ til Nedre Vinstra, og overføring fra Vinsterlona og Åkrevatnet til inntaksbasseng for Sjoa ved Hindseter, som alternativ til Øvre Vinstra. Med magasinering både langt oppe i Vinstra-vassdraget og i Tesse, ville det blitt mye vinterkraft uten eller med lite magasin i Sjoa-vassdraget. Med slik utbygging ville det også blitt vann til et lite Kamfossen krafverk, og bra vannføring videre i Vinstra.

Wangen avsluttet sitt innlegg med at vannkrafta er evigvarende, så verdien og forvaltningen av den blir etter hvert viktigere enn oljen. Det kan vel tilføyes at store verdier er «flyttet» fra bygder til byer, med henholdsvis salg og kjøp av fallretter, og at også den sammenslåingen av kraftselskap som nå er på gang kan få den virkningen.

Burde vannkraften eies av kommunene med kraftverk, fylkeskommunene med kraftverk, staten og kommunene som bruker kraften, med ¼ hver?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags