Vind kan fort bli tap

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

leserinnlegg

GDs leder konkluderer 17. juni med at utbygging av vindkraft er «vinn-vind».

Avisa gleder seg med ordførerne i vertskommunene Trysil og Åmot som skal bruke 1,5 milliard kroner på å omdanne natur i egne kommuner til industriområder. Landskap skal kles med monsterturbiner. Det er ikke mye å glede seg over etter min mening. Jeg tror for øvrig at GD skal passe seg for å falle i «festtalefella» – der man glatter ut og er servil fordi man blendes av tall. Hva vårt demokrati trenger er en oppegående presse som tør å stille kritiske spørsmål.

Ordføreren i Nord-Fron sier prosjektet er spennende – og at det er viktig at Gudbrandsdal Energi (GE) får flere bein å stå på. Det spørs bare om man ikke i stedet sparker beina unna. Hva ligger egentlig til grunn for at selskapene nå vil satse på vindkraft? Eidsiva Energi og GE må i sum låne 520 millioner kroner. Av dette går ca. 400 millioner rett ut av landet til turbinkjøp. Noen må betale – det blir kundene. Subsidier til elsertifikater og nett vil gi kraftige økninger i nettleien i årene framover. Som kunde reagerer jeg også på at GE i årsmelding datert juni 2016 sier de er inne i to store vindkraftprosjekt, Raskiftet og Kvitvola. Men Kvitvola forsvant da visselig for ett år siden da Olje- og energidepartementet gikk imot konsesjon.

Økonomien i bransjen er mildt sagt usikker. Sverige starter ikke utfasing av kjernekraft før tidligst i 2040 – og det er gitt tillatelse til ti nye kjernekraftverk. Noe som vil holde strømprisen nede. I Nord-Sverige er det massiv utbygging av vindkraft med 1.100 turbiner bare i Markbygden. I tillegg er det gitt konsesjon til hele 54 TWh. Det vil bety ca. 5.000 vindturbiner. Derfor viser prognosene kraftoverskudd og lave eller fallende priser i mange år framover. Eierkommuner som med åpne øyne går inn i og investerer under slike forhold har et stort ansvar.

Regjeringen og bransjen bruker vindkraften som symbolpolitikk: De digre turbinene viser at «man gjør noe for klimaet». At det ikke har noen reell effekt, spiller ingen rolle. Regjeringens fornybarpolitikk har nemlig blitt slik at man vil skape mer og mer behov for kraft, for så å «løse» problemet ved å si at vindkraftutbygging er nødvendig. Virkeligheten dreier seg imidlertid ikke om behov for mer kraft. Det har vannkraftlandet mer enn nok av og overskuddet øker stadig – til glede for innenlands transport og industri. Vannkraft er noe GE og Eidsiva Energi virkelig kan – her har dere et godt omdømme. Kast ikke bort denne tilliten ved å spekulere i det usikre vindkraftmarkedet – ta vare på eierne og kundene – og sist – men ikke minst – ta vare egen innlandsnatur, som fra før er sterkt truet!

 
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags