Vind- og solenergi, dyr energi

- Vi har nok vannkraft og har ikke bruk for dyr vindkraft, skriver Trygve Bjark.

- Vi har nok vannkraft og har ikke bruk for dyr vindkraft, skriver Trygve Bjark. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

leserinnlegg 

Vi får stadig høre at vindkraftverk og solkraftverk kan levere strøm til så og så mange husstander. Dette er en sannhet med store modifikasjoner. Budskapet er at slike kraftverk trenger andre kraftverk i tillegg.

Et vindkraftverk kan bare levere når det blåser mer enn 4 m/sek. Ytelsen (energi/sek) avhenger av vindens styrke. Et solkraftverk gir oss energi når sola skinner. Halvparten av tiden trenger husstandene energi fra andre, tradisjonelle kraftverk for å dekke behovet.

I Tyskland kommer strømmen fra kull, olje og gasskraftverk som må være driftsklare når det ikke blåser eller når solenergi ikke produseres. Den voldsomme utbygging av sol og vind i Tyskland bidrar dessverre til liten nedgang i CO2, men derimot til en voldsom økning i prisene for forbrukerne. 

Norge har sine vannkraftverk som kan startes opp på få minutter. Norge er i en særstilling. Vi har nok vannkraft og har ikke bruk for dyr vindkraft.

Utenlandske selskap eier og bygger ut i Norge. Norge subsidierer utbygger. En liten del av anleggsinvesteringen er norsk, og driften står hovedsakelig danskene for. Norsk natur ødelegges. Det er forståelig at lobbyorganisasjonen Norwea (Norways wind energy association), som er sterkt støttet av en dansk produsent av vindmøller, er svært aktiv.

Dessverre blir folk som bestemmer påvirket av hva de hører av lobbyorganisasjoner. Naive folk er lett å overbevise til å beslutte gale ting.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags