Gå til sidens hovedinnhold

Sp-lederen er mest opptatt av å svartmale 

Artikkelen er over 3 år gammel

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Det er nå omtrent en måned siden Venstre valgte å gå inn i regjering med oss og Høyre. I motsetning til det Senterpartiet på tynt grunnlag prøver å svartmale, vil den nye regjeringen løfte distriktene.

Etter at Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande la fram den nye regjeringsplattformen så gikk det ikke lang tid før Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, gikk hardt ut og sa at han nå er bekymret for distriktene og at «dette er tre partier som får fram det verste i hverandre.». Dette utspillet faller på sin egen urimelighet, i alle fall med hensyn til hvordan Vedum velger å føre pennen videre.

Morten Ørsal Johansen

Stortingsrepr. (Frp), Oppland

I dagene der det blir klart hvem som får de forskjellige statsrådspostene, velger Vedum å ikke kritisere politikken i den nye regjeringsplattformen. I stedet velger han å gå til angrep på hvor de nye statsrådene kommer fra. Han mener at en for stor andel av regjeringsmedlemmene bodde i Oslo og Bærum, og ikke over hele landet.

Uansett hvem eller hvilke parti som hadde sittet i regjeringen så hadde partiet på automatikk påstått dette. Ja, det er flere som sitter i denne regjeringen som bor i Oslo, men de har imidlertid opphav fra flere deler av dette landet.

Vi har regjeringsmedlemmer fra nord, sør, øst, vest og midt som kjenner til virkelighetsbeskrivelsen i den delen av landet de kommer fra. Men det er tydelig at Senterpartiet har lite å utsette på denne plattformen når det eneste de kritiserer er hvor medlemmene av den nye regjeringen kommer fra. En større politisk avsporing skal man lete lenge etter.

Dette er likevel ikke første gang der Vedum har gått bunnløst i skyttergraven, og Senterpartiet begynner nå å få god trening i å komme med svartmalinger som møter seg selv i døren. Partiet sa at det kom til å bli lite fårikål dersom Fremskrittspartiet tok over Landbruks- og matdepartementet. Da vi overtok regjeringsmakten i 2013 ble ti prosent av kjøttet vi brukte til fårikålen importert. Nå er vi selvforsynte, og i tillegg ser vi en overproduksjon. Totalproduksjonen av mat er for øvrig høyere enn noen gang.

Jeg kan også berolige Vedum med at det er ingenting å bekymre seg over knyttet til distriktsprofilen den nye regjeringsplattformen har. Beskyldningen om at distriktene vil være de store taperne med den nye regjeringen er nok en svartmaling som ikke er riktig.

De siste fire årene har vi sørget for å løfte dette landets infrastruktur, kuttet i formuesskatt og skatt på verker og bruk, sikret, i motsetning til hva Senterpartiet gjorde når de styrte landbruket, at færre gårdsbruk legges ned, det er optimisme i norsk landbruk, i tillegg til å ha gjort forenklingsgrep som sparer næringslivet for 15 mrd. kroner årlig – for å nevne noe. De positive trendene i norsk økonomi viser også at vår politikk virker.

I den nye regjeringsplattformen har vi også forhandlet fram et eget kapitel for å sørge for at det blir gitt gode rammer for gründere og oppstartsselskaper, i tillegg til å fortsette arbeidet med forenklinger for næringslivet, med særlig fokus på forenklinger som kommer små og mellomstore bedrifter til gode.

Dersom Senterpartiet anser dette som distriktsfiendtlig politikk er jeg bekymret for hva partiet legger i begrepet. 

Vi har også i den nye plattformen blitt enige om å sørge for et lavere skatte- og avgiftsnivå for å støtte opp om arbeid og arbeidsplasser i hele landet. Senterpartiet vil imidlertid øke skattene gjennom å øke formuesskatten som kveler dette landets bedrifter. Så det er bedriftseiere og arbeidstakere over det ganske land som blir tapere dersom Senterpartiet får det slik de vil.