Lukk opp døra for svalene - det er vår!

Svalene søker et sted å bo. Lukk opp dørene, oppfordrer ornitologer

Svalene søker et sted å bo. Lukk opp dørene, oppfordrer ornitologer Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Leserinnlegg  

Å leve i et rikt naturmiljø er viktig for mange mennesker. Ikke minst gir våren oss en eksplosjon av fuglesang og daglige ankomster av nye trekkfugler. En av de aller gjeveste fuglene er låvesvala. For å sørge for at svalene forblir tallrike setter mange opp dørene for dem – bokstavelig talt.

Låvesvala har tilbrakt vinteren sør for Sahara, ikke få har besøkt Sør-Afrika. Når den returnerer til Norge flyr den i full fart over åker og eng med sin lange, elegante kløftede stjert og karakteristiske røde strupe. Gapet er stort, velegnet for insektfangst. Denne langveisfarende fuglen liker seg godt i kulturlandskapet og nær mennesker, hvor den nyter godt av et rikt insektliv.

Men låvesvala er også avhengig av et passende hjem i disse omgivelsene. Sommertid betyr familieliv og oppfostring av nye generasjoner. Over hele landet venter bønder og andre på at låvesvalene atter en gang skal vise seg, og passer på at de små fuglene har en luke eller åpen dør de kan fly inn og ut gjennom på låven, i garasjen eller i uthuset.

For låvesvala bygger helst reirskåla si inne i bygninger – en spennende tilpasning som få andre arter har. Menneskets tilstedeværelse og omsorg for naturen blir derfor helt sentral for låvesvala.

De fleste gleder seg til våren, og trekkfuglenes tilbakekomst er en viktig del av årets syklus.Vi antar at det hekker mellom 32 og 59 millioner par fugler i Norge. Rundt 80 prosent av fuglene kan kategoriseres som trekkfugler.

Dersom vi tar utgangspunkt i at vi har 45 millioner hekkende par fugler, vil det si at ikke mindre enn 72 millioner løvsangere, svarthvit fluesnappere, vepsevåker og andre fugler har Norge som mål for sin nordgående reise. Det gir grobunn for mye fugleglede!

Naturkontakt stimulerer nysgjerrigheten, instinktene og tilhørigheten med omgivelsene. Tenk om våren kom, og vi ikke la merke til den. Sluttet å høre svarttrostens dype og vakre sang som har inspirert kunstnere gjennom alle tider. Ikke lot oss fascinere og glede oss over mangfoldet i naturen, og heller ikke la til rette for dette.

Å sette opp døra eller vinduet for låvesvala er naturvern i praksis, og godt fuglevernsarbeid. Har du muligheten, gjør det du også. Og husk at fuglenes egg og unger er beskyttet i hekketiden. God sommer på lag med naturen!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags