Fyll, fjortiser og andre fylliker

Reaksjoner: 14-åringer har intet i slikt selskap å gjøre, og det er viktig at vi reagerer når det skjer, skriver professor Hans Jorgen Wallin Weihe.Arkivfoto: scanpix

Reaksjoner: 14-åringer har intet i slikt selskap å gjøre, og det er viktig at vi reagerer når det skjer, skriver professor Hans Jorgen Wallin Weihe.Arkivfoto: scanpix

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

debatt 

Fredag 3. mai var overskriften i GD «Fjortiser på fylla». Fjortisene hadde festet sammen med Vinstrarussen i Kåja. Vinstrarussen reagerte kraftig, og spurte hvor foreldrene var. Rektor ved Vinstra ungdomsskole Tone Kristin Granskogen reagerte også i avisen. Skolen har et tett samarbeid med politiet og tar opp tema rundt rus på foreldremøter.

Det er viktig at vi alle reagerer. Fjortenåringer har ingen ting å gjøre på slike arrangementer, og vi vet mye om skadevirkningene og hva man utsetter seg for i fylla. Alkoholforgiftning er skadelig, og barn tar mer skade av det enn voksne. 

Det handler også om rollemodeller. Det er ikke bra å gå på fylla, uansett hvilken alder man har. Fjortenåringer forsøker å være mer voksne enn de er. Det er umodent, og som regel helt mislykket. Men det er vanlig å prøve ut voksenrollen. Den har fjortisene fått fra noen som er eldre. Vi har alle et ansvar for hvordan vi bruker alkohol og i hvilke sammenhenger vi drikker. Det er et felles ansvar både for russen og oss andre å reagere når barn drikker.

Foreldre har, som både russen og rektor påpeker, et spesielt ansvar. Når vi vet at slikt forekommer, må det legges opp til rutiner for å unngå gjentakelse. Granskogen mener at det må legges oppå til en ordning med nattravner og ungdomskontakten. Det er bra tiltak som vi vet at har effekt.

Foreldre som har ungdom bør engasjere seg også ved å være tilgjengelige, unngå at ungdom er ute på natten og om de er selv være til stede. Beredskap hos politiet er også viktig. De har tillagt en mulighet til å gripe inn som ikke andre offentlige personer har.

Når fjortiser drikker har de fått tak i alkohol fra noen. Det er helt klart ulovlig både å skjenke og å gi tilgang til alkohol til barn. Oppførsel som går utover andre og som ødelegger er det all grunn til å gripe inn i forhold til. Flaskeknusing er et eksempel. Når det knuses flasker på en idrettsbane ødelegger det for andre.

Ungdommene som har ryddet opp etter forsøplingen fortjener takk. Men, det burde ha vært de som forsøplet som ryddet. En fjorten åring er for ung til å drikke, men gammel nok til å rydde opp etter seg.

Les også: Hvor var mor og far natt til 1.mai?

Les også: Russen reagerer: Hvorfor sendes 14–15-åringer ut for å feste sammen med oss?

Les også: Politiet beklager til russen etter at ordføreren innkalte til hastemøte: – Vi skal skjerpe oss

Les også: Advarer russ mot kjemisk rus – og overdreven bruk av alkohol

Hans-Jørgen Wallin Weihe

Professor PhD FLS BA, Høgskolen i Innlandet

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags