Working Class Hero

Anne Synnøve Østensen, varaordførerkandidat Gausdal AP

Anne Synnøve Østensen, varaordførerkandidat Gausdal AP Foto:

Av
DEL

leserinnlegg

“As soon as you're born they make you feel small
By giving you no time instead of it all
Till the pain is so big you feel nothing at all
A working class hero is something to be
A working class hero is something to be”

Jeg hørte på «Working class hero» av John Lennon (1970) i bilen på veg hjem fra jobben i dag. Den låta gjør noe med meg. Den rører ved strenger inni meg – strenger som hvisker om frihet, om like muligheter, om rettferdighet. Låta rører også ved uhyggelige minner om Thatcher. Knusing av fagforeningene, storstilt privatisering av livsviktige tjenester, liberalisering av økonomien. Velferden som forsvant. Arven ble videreført av David Cameron. 1 april 2013 innførte Cameron det som blir husket som «Et snøskred av velferdskutt mot Englands arbeidsløse, syke, handicappede og de fattigste». (Stalsberg/Radikal Portal 1.4.13)

«They hurt you at home and they hit you at school
They hate you if you're clever and they despise a fool
Till you're so fucking crazy you can't follow their rules
A working class hero is something to be
A working class hero is something to be”

Låta gjør meg sint – den er så full av sannhet. Den forteller om mangel på frihet, mangel på like muligheter, mangel på rettferdighet. Lennon beskriver at bakgrunnen din betyr noe. Bakgrunnen din forteller noe om mulighetene dine. Om helsa di, om utdannelsen din. Om stedet der du bor. Om hvordan du vil klare deg om du blir sjuk og må slutte i jobben . Om hvilket liv ungene dine vil få. Bakgrunn går i arv – fattigdom går i arv – rikdom går i arv. De få som eier privilegiene – de andre som står med lua i hånda.

Vi har det ikke sånn i Norge. Hvorfor? Fordi gjennom en villet politikk er samfunnet bygget på fordeling av godene. Det har vært en villet politikk at alle skal ha de samme mulighetene, uansett hvilken arv en har. For frihet til å velge – betyr ikke frihet til å velge å betale for den tjenesten du har råd til. Den «friheten» skaper klasseskiller, skaper forskjeller. Den «friheten» gir ikke like muligheter, skaper ikke rettferdighet.

Frihet er å gi kvinner og menn samme muligheter. Frihet betyr at bakgrunnen din har mindre betydning – du kan ta deg en utdanning, du kan få den helsehjelpen du trenger, ungene din kan endre arven. Du slipper å stå med lua i handa.

Arbeiderpartiets visjon er en rettferdig verden uten fattigdom og i fred, der menneskene er frie og likestilte. Alle mennesker er unike, uerstattelige og like mye verdt. Hver av oss skal ha muligheten til å leve gode liv. Leve i et samfunn basert på frihet, solidaritet og like muligheter for alle.

Og som John Lennon avslutter med:
“A working class hero is something to be
A working class hero is something to be
If you want to be a hero well just follow me
If you want to be a hero well just follow me”

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags