Granheim må ikke røres!

Granheim lungesykehus i Follebu. - Ikke ødelegg noe som fungerer, vær så snill, skiver Bjørg Haave.

Granheim lungesykehus i Follebu. - Ikke ødelegg noe som fungerer, vær så snill, skiver Bjørg Haave. Foto:

Av
DEL

leserinnlegg


Jeg fyller snart 69 år og er vel å regne som gammel. Det betyr ikke at jeg ikke vil ha kvalitet på livet mitt. Nedleggingen av Granheim lungesykehus kommer til å innvirke stort på akkurat det. Tapet av et profesjonelt rehabiliteringsopphold på 2–4 uker vil påvirke min livskvalitet og målet om å bo lengst mulig hjemme. Dette vet jeg av erfaring, med kolsdiagnose, trening og rehabilitering i 20 år.

Når jeg nå sannsynligvis må klare meg selv til jeg blir syk, slik at jeg ikke kan eller tør å være hjemme lengre, da blir jeg altså innlagt i 12.etg. på Lillehammer sykehus “avdeling Granheim” en sengepost? Hva da? Jo de hjelper meg vel på fote igjen så raskt de kan eller må, for så å sende meg hjem. Halvferdig behandla, men til hva?

Kommunal rehabilitering, dit alle bygdas pasienter skal etter hvert, samlet sammen med ulike diagnoser og med ulike behov. Hvor er fagpersonene der? Jeg har faktisk vært og sett på stedet der jeg skal rehabiliteres, men ble så deprimert at jeg måtte ut igjen.

Jeg er frisk og føler meg oppegående, men har syke lunger. Det er ikke så stor prosent av hele meg, og hodet mitt virker enda heldigvis. Livskvalitet er noe av det viktigste vi har, og det er bare jeg som vet hva som er livskvalitet for meg selv. Det er å kunne leve tilnærmet slik jeg alltid har gjort, med hjelp til det jeg ikke klarer pga. pusten.

Rett meg gjerne om jeg tar feil, men Helse Sør-Øst har enda ikke fortalt meg hvordan det blir etter flyttinga til en sengepost i 12 et. på Lillehammer sykehus.

Jeg tar selv ansvar for egentrening hjemme i samsvar med alt jeg har lært på Granheim Lungesykehus, men vet også at den dagen kommer som jeg ikke klarer så mye. Da kan vi snakke om annen hjelp eller “gamlehjem” for å opprettholde funksjonsnivået. Men jeg vil ikke dyttes inn der fordi det er mest bekvemt for Helse Sør-Øst.

Til tross for mine 23 % lungekapasitet trener jeg styrke og kondisjon 2-3- dager i uka, og er fortsatt med i sangkoret. Alt dette takket være flotte rehabiliteringsopphold og medisinutprøving m.m. på Granheim lungesykehus. I august i fjor sykla jeg på gang/sykkelvei fra Follebu til Segalstad bru T/R. Hvor kan jeg gjøre det på Lillehammer?

Leser også at 10 senger skal stå tomme på Lillehammer sykehus i sommer, og at de har problemer med å få sommervikarer for sykepleierne. Hva er det dere tenker på?

HSØ/RHF sin hovedoppgave er knyttet til; sitat: “1. helsefaglig kvalitet og tjenesteinnhold” sitat slutt. Dette kan jeg ikke se er ivaretatt godt nok, og jeg har ikke mye tillit til at HSØ-RHF vil mitt beste. De har også; sitat: ”ansvar for evaluering av eget arbeid” sitat slutt. Det er fortsatt ingen skam å snu, det står det faktisk respekt av i dette tilfellet.

Vi i aksjonsgruppa for bevaring av Granheim har levert 4000 underskrifter og har en FB-gruppe med snart 2000 medlemmer som vil bevare Granheim, fordi vi VET hva Granheim Lungesykehus står for, og hva det gir oss av kunnskap og livsvilje til å stå på videre.

Å rive dette ned er en lite gjennomtenkt handling som helseminister Bent Høie må stoppe nå.
kvalitet – trygghet – respekt er HSØ-RHF sine egne nasjonale verdier. Hva legger dere i de ordene? Vi lungesyke vet for vår del at alt dette får vi på Granheim lungesykehus, og vi har ikke behov for å flyttes noe sted. Det er vi som ha skoen på som vet hvor den trykker. Lillehammer sykehus egner seg ikke for vårt behov.

Ikke ødelegg noe som fungerer, vær så snill.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags