Ta til vettet,- bevar Granheim!

- Granheim er et «vinnerlag», Sykehus Innlandet, ta til vettet, bevar Granheim! skriver Sverre Gran.

- Granheim er et «vinnerlag», Sykehus Innlandet, ta til vettet, bevar Granheim! skriver Sverre Gran. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 

I bokhylla mi står ei bok med bokryggen ut. Her står det: Ola Matti Mathisen: Granheim Lungesykehus – 100 år for bekjempelse av folkesykdommer. «Fra tub til KOLS, 1905- 2005».

På side 2 er det et bilde av min mor, Signe, som hadde sitt arbeid på Granheim og Kornhaug en del år i 1920–30 årene, før giftermål og barnepass.

Inne i boka er min oldefar på morssiden, korsjef Lars Larshus nevnt, og også mors søskenbarn, lege Arne Helme. Mor til Arne kom fra Follebu.

Slik er det nok for mange fra Follebu-området og Gausdal, at gjennom disse snart 115 år, har vi hatt familie som arbeidet der, eller kjent noen som var pasienter og ble venner med.

Alt i alt ble det skapt et «vinnerlag» på Granheim som Gausdalssamfunnet er stolte av, -og til beste for pasientene som kom fra hele Norge.

I avisinnlegg har Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) gått sterkt imot nedleggelse og flytting av behandlingstilbudene fra Granheim til andre institusjoner, – til Lillehammer sykehus innen 1. januar 2020. –«Det betyr i praksis at tilbudet reduseres og at ventetiden på rehabilitering øker. Mange vil kunne oppleve dårligere helsehjelp, noe som i ytterste konsekvens kan bety alvorlig forverring av sykdom og ytterligere funksjonsnedsettelse»

NAAF går også mot påstanden om at Sykehus Innlandet vil spare penger på nedleggelse av Granheim og flytting. NAAF advarer mot større utgifter i form av reinnleggelser, forhøyet sykefravær og økte medisinske komplikasjoner ettersom kvalitet og tilbudet til pasientene går ned.

Granheim ble opprettet som et behandlingssted- sanatorium- for mennesker med tuberkulose. Tuberkulose er heldigvis så godt som utryddet i Norge, men finnes fremdeles mange steder i verden.

Kols er sykdommen som øker mest i verden av i dag, og en regner med at i 2020 vil kols være den tredje viktigste dødsårsaken i verden.

Det er fullstendig mot all sunn fornuft å legge ned Granheim, et sykehus som er spesialister på kols, slik denne sykdommen utvikler seg både i Norge og i verden for øvrig.

Tvert imot, – helsemyndighetene burde satse på den kompetansen som er der, – og de gode resultatene som pasientene har fra opphold der!

Tenk litt framover, – og sett pasientenes krav og behov først !

«Aldri ødelegg et vinnerlag», – er et råd mange gode ledere lever etter.

Granheim er et «vinnerlag», Sykehus Innlandet, ta til vettet, bevar Granheim!

Les også: Thrilleren på Granheim Lungesykehus!

Les også: Lungesyke er bekymret

Les også: Når krybba er tom...

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags