Hvor vil Høyre bygge vegen?

Hvor vil egentlig Høyre at en ny veg mellom Nordseter og Hafjell skal gå?

Hvor vil egentlig Høyre at en ny veg mellom Nordseter og Hafjell skal gå? Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg
I innlegget til Bjørgulv Noraberg 19.01 skriver han: "Vi har programfestet at vi vil arbeide for å bygge vei mellom Nordseter og Hafjell." Videre forklarer han at en slik veg skal bygges inne i fjellet og fram til Pellestova. Hvis man ser på kartet over området finner man raskt ut at det allerede finnes en slik veg. Den er heldigvis ikke vinterbrøytet, fordi den brukes som skiløype. Så hva mener egentlig Lillehammer Høyre når de skriver at de "vil vurdere vegforbindelse mellom Nordseter og Hafjell»?   

Da jeg leste om Høyres planer om en vegforbindelse mellom Nordseter og Hafjell, hadde jeg aldri trodd at de ville foreslå et slikt utbyggingsprosjekt inne i fjellet, fordi dette bryter fundamentalt med dagens politikk og forvaltning av Lillehammerfjellet. Dermed sto Gropmarka igjen som eneste mulige forklaring. I sitt innlegg 19.01 skriver imidlertid Noraberg at Høyre ønsker en slik vegforbindelse inne i fjellet innenfor Nevelfjell. Dermed er vi et skritt nærmere å oppklare hvor Høyre vil ha veg. Det er da to alternativer for en slik vegforbindelse inne i fjellet, enten vinterbrøyting av dagens hovedskiløype fra Nordseter – Reina – Pellevegen til Pellestova, eller bygging av ny veg til Hafjell. Da trolig på vestsiden av Reinsvatnet. Siden Noraberg bruker ordene "bygge" og "trasévalg" i sitt innlegg, leser jeg dette som at Høyre faktisk arbeider for bygging av en helt ny veg.

Begge forslagene innebærer et radikalt brudd med gjeldende politikk for Lillehammerfjellet, og begge forslagene vil sterkt forringe et av Lillehammers flotteste naturområder. Velgerne fortjener svar på hva Lillehammer Høyre egentlig vurderer. 

Noraberg skriver også "I stedet for en hensynsfull utvikling, blir altså Lillehammers rolle å være et naturreservat for de omkringliggende kommunene". Naturvern blir beskrevet nærmest som en bremsekloss og et hinder for utvikling. Arbeiderpartiet angripes for å ville ta vare på viktige natur- og friluftsområder. Naturreservater er visst ikke bra. Når ble naturvern noe negativt og gammeldags? Norge har en stolt tradisjon for å ta vare på naturen. Etableringen av nasjonalparker og verningen av vassdrag er kanskje de fremste eksemplene på dette. Hvordan ville Norge sett ut i dag uten en slik politikk? 

Vi lokalpolitikere er forpliktet til å tenke langsiktig på vegne av hele kommunens befolkning. Vi skal veie hensynet til kortsiktige gevinster opp mot behovet for uberørte naturområder i framtida–20, 30 og 50 år. Hvordan ønsker vi at disse flotte områdene i kommunen vår skal se ut da? Vi har et ansvar overfor kommende generasjoner. Hvilket tidsperspektiv er det Lillehammer Høyre legger til grunn for sine planer? Vegutbygging i fjellet er en ikke- reversibel handling med relativ kortsiktig gevinst som drivkraft. Er det først gjort, kan man ikke angre. 

Jeg mener det også er god næringspolitikk å ta vare på de fine områdene øst for Lillehammer. Det gjør byen unik med umiddelbar tilgang til et av verdens beste langrennsområder. Det er rett og slett en luksus og et konkurransefortrinn vi ikke må ødelegge. Det skaper attraktivitet, tilflytting og dermed vekst for byen. 

Vinterbrøyting av hovedskiløypa innover til Reina fra Nordseter kan antakeligvis iverksettes allerede fra høsten 2019 hvis Høyre får flertall i kommunestyret etter valget. En vegutbygging i myrene langs vestsiden av Reinsvatnet vil ta lengre tid, og medføre et stort naturinngrep. Derfor bør det klargjøres for velgerne hva Høyre faktisk vurderer. Det er det denne saken handler om og ikke mine leseferdigheter.

Les også: Kan du ikke lese, Brabrand?

Les også: Høyre bør la Gropmarka være i fred

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags