Gå til sidens hovedinnhold

halloween – en høytid for utkledning, eller kroppspress?

Mariell Aurora Lunde

Likestillings- og inkluderingsleder, AUF i Oppland

Artikkelen er over 2 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den «skumleste» høytiden vi har er over, barn og voksne har lagt kostymene tilbake i skapet og har fått fortært godteriet de har samlet inn. For mange er dette en av de morsomste tidene i året, der kreativiteten får løpe løpsk og mennesker i alle aldre får kle seg ut og ha det morsomt.

For det er kanskje dette som er det beste med denne høytiden, at man kan kle seg ut og ikke bry seg om hva andre synes for en kveld. Uansett om du vil gå med store, heldekkende kostymer – eller en liten tettsittende kjole.

Jeg synes det er synd at debatten har gått dit hen at vi skal kritisere andre for hva de velger å ha på seg eller kle seg ut som, fremfor å beundre mangfoldet og de forskjellige kostymene. Mange sier at halloween er en høytid de ser fram til, nettopp for å kunne kle seg i akkurat hva de vil – for en kveld.

For det har seg slik at noen er komfortable med å vise mye, mens noen er komfortable med å vise lite. Alle er forskjellige og alle har et valg, og det ene er ikke mere riktig enn det andre. Hvor mye bedre hadde det ikke vært om vi kunne snudd fokuset over på mangfoldet, fremfor hva som er «rett» og «galt»?

Hvilke verdier sender vi over til de som er yngre, og som ser opp til oss? Er det kun greit å kle seg ut som noe så lenge man ikke viser mer enn nødvendig?

Har det blitt for lett å skylde på kroppspress? Alle har en kropp, uansett om du er høy, tynn, lav eller kraftig. Det viktigste er å anerkjenne at alle er forskjellige, og la folk få bruke det de er komfortable i. Er det rett at mennesker ikke skal få bruke det de selv vil, i frykt for å forårsake kroppspress fordi de ser annerledes ut enn hva en selv gjør? Jeg mener at så lenge du er komfortabel, skal det være opp til deg selv hvorvidt du vil gå i et stort, heldekkende kostyme – eller en liten, tettsittende kjole.