Prioriterer Høie barn og unge i psykisk helsevern?

PSYKISK HELSE: Helseminister Bent Høie, hva kan han egentlig om behandling av psykiske lidelser, spør innsenderen.

PSYKISK HELSE: Helseminister Bent Høie, hva kan han egentlig om behandling av psykiske lidelser, spør innsenderen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Leserinnlegg 
Regjeringen Stoltenberg gjennomførte i 2002 Helsereformen - Foretaksreformen - i høyt tempo. Det var knapt høring på en reform, som var et stort eksperiment med norsk helsevesen. Aksjeloven var modell.

I dag sitter vi med ulike helseforetak i Norge. Vi fikk en butikk, en slags «Sykehus butikk», der budsjett i balanse er overordnet i prioritering.

Sven Arne Lie skriver i en kronikk i GD at «Helseforetak er ikke sykehus og at helsefaglighet må vike for lønnsomhet. Fremfor at folkevalgte representanter styrer, planlegger og prioriterer fellesskapets ressurser i tråd med befolkningens helsebehov og politiske målsettinger gjør foretaksreformen at planlegging og prioritering av helsebehov skjer gjennom forretningsdrift og lønnsomhetsstyring.»

Oppbygning av behandlingstilbud til barn og unge innen psykisk helsevern har skjedd etter langsiktig faglig planlegging. Fagmiljøer er møysommelig rekruttert og bygd opp over tid. Det kan rives ned med et tastetrykk og antakelig aldri bli bygd opp igjen. Budsjett i balanse avgjør prioritering.

Lederne sitter i hverandres styrer, langt fra pasientene. Lønningene er høye, mens det skal spinkes og spares nær pasientene. Senger er dyrt i all behandling og institusjoner står særlig utsatt til for nedskjæring og raske avgjørelser. Helseminister Bent Høye deltok i debatt på Dagsnytt 18 den 12. desember i tilknytning til nedskjæring og effektivisering av BUP Tromsø.

Helseminister Høye snakket overbevisende om effektivisering av behandlingen av psykiske lidelser hos barn og unge. Jeg lurer bare på hva han kan om behandling av psykisk lidelse, når han snakker med en slik overbevisning?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags