Ikke mystiske hull i tømmerveggen ...

GAMLE HUS: Ådne Norheim mener å ha løst mysteriet med hull og plugger i gamle tømmervegger, og at det er spor etter datidenes primitive stillaser.Arkivfoto: Ketil Sandviken

GAMLE HUS: Ådne Norheim mener å ha løst mysteriet med hull og plugger i gamle tømmervegger, og at det er spor etter datidenes primitive stillaser.Arkivfoto: Ketil Sandviken

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 

Over to sider i torsdagens GD spekulerer både leg og lærd på hva som skjuler seg bak mystiske treplugger i gamle tømmervegger. Eksperten uttaler: Det er ikkje mogleg reint logisk å begripe funksjonen. Kanskje er forklaringen mer logisk enn hun aner?

La meg gi mitt bidrag til å oppklare mysteriet, som altså ikke er noe mysterium, men en praktisk løsning på en håndverkers utfordringer.

Vi har et lite sted i Värmland, og der står det bl.a. et gammelt, laftet uthus. Huset har de samme pluggene som er beskrevet på Sygard Grytting. Jeg forsto heller ikke hva det før en svært gammel nabo kom med forklaringen.

Etter hvert som man kom høyere opp på veggen når man laftet hadde man behov for å komme litt opp i høyden. Å bygge stillas, som man gjør i dag, var ikke enkelt. Spiker fantes ikke. Det man da gjorde var å bore inn solide trepinner i tømmerveggen. Disse stakk 25–30 cm ut fra veggen. På disse pinnene la man planker. Dermed hadde man et primitivt stillas.

Dessuten var pinnene nyttige som knagger for verktøyveska. Noen av pluggene er boret inn i samme horisontale høyde, og da framstår løsningen som selvsagt. Så vil man finne noen enkelthull, ofte bare 2–3 meter fra hjørnet. Her la man plankens ene ende på pinnen mens den andre enden ble lagt an mot ei høyvogn, tømmerstabel e.l. litt utenfor hjørnet. Da hadde man en gangbane som strakte seg litt utenfor hjørnet. Dermed fikk man en smart tilgang til å komme litt ut fra hjørnet ved arbeid med på lafteknutene.

Når arbeidet med veggen var ferdig ble pinnene skåret jevnt med veggen, og pluggen ble sittende for evig og alltid. At det i plugghullet finnes rester av stoff er vanlig. Da pluggene skulle sitte for evig tid var det viktig at det var tett rundt pluggen Man benyttet da den velkjente metoden for «å dreve» rundt pluggen. Aller best var sikkert tjæredrev eller hamp, men i mangel av det ble gamle tøyrester benyttet.

GD har laget en god historie av saken, særlig når man antyder at overtro og mystiske makter kan ha noe med saken å gjøre. Jeg kan selvsagt ikke med 100 % sikkerhet si at min versjon er riktig, men i mangel på overbevisende argumenter for noe annet velger jeg å tro på den gamle tømreren i Värmland.

Les også: Dei leitte etter kjønnshår i tømmerveggen - dette fann dei

Les også: På leit etter kjønnshår i tømmerveggen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags