Kringen 1612

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnleggDe siste par hundre årene har det vært utstrakt norsk hedersomtale av det som ble kalt slaget i Kringen. Det var om de skotske mennene som skulle til Sverige for å bevæpne seg. Det var på lag 300 som gikk opp Romsdalen. De ble møtt av en bondehær på omtrent 400, som for det meste hadde stikk- og slagvåpen. Skottene hadde ikke våpen, bortsett fra de seks offiserene. Det ble etterpå tatt vare på fem musketter pluss en til noe skadet.

Kaptein George Sinclair er av de fleste satt opp som leder. Det er feil, da den øverste var oberstløytnant Alexander Ramsey. Det var for øvrig hans bror Adrew Ramsey som hadde vervet dem. Det var en kaptein og to løytnanter til. Leder av nåværende Klan Sinclair, Malcom Sinclair, fortalte bekreftende i 2012, at de som vi kan kalle menige, var ubevæpnet.

Det var nok slik at den blodige nedslaktingen ble snudd til å lage heroiske tanker om dette, og rett og slett eventyrfigurer. Den mest kjente sagnfiguren var Pillarguri. I den presise boken om «Slaget» av Sjur AF Lonbakken, viderefører han opplysninger fra 1833 ved Andreas Faye. Pillarguri skulle angivelig ha tatt seg over fra Kruke til Heidal til den som hadde blitt kalt Selljordskampen. Derfra skulle hun ha varslet den skotske frammarsjen.

I vår tid har det blir prøvd å sende lur-signal ned til dalbunnen i Kringen derifra. Avstanden til nærmeste sted i Kringen er 1700 meter. Fjerdeparten av dette vil være for langt.

Hun har også blitt kalt Prillarguri, da Kristiania-eliten mente Pillar var odiøst. Nei, de to navneversjonene hadde nok ikke opphav i Nord-Gudbrandsdal. Det er ellers to andre ord å tenke på:

Verbet pella betyr å berøre med fingertuppene. Eller pelar, som var et gammelt navn på småfisk. Nedenfor Pillerviken er det ikke noen vik, men derimot noe strøm i elven. (Det var et sjølstendig bruk i 1801).

En annen av de oppfunne figurene var Audun Skjenna. Han skulle ha ridd baklengs sittende på hesteryggen som avledning. Berdon Segelstad skjøt Sinclair angivelig med ei kule av sølv, som han hadde formet med tennene. Prøv selv.

Ellers skulle det ha vært en tømmerlunne. Det kan ikke være mange deltakere i slik tømmerfelling. Øksene deres ville være til å drepe folk med. Nei, og det er mange flere innsigelser.

Drapene i Kvamslåven har jeg alltid lest som å ha vært massakre. Det var mange av bøndene i Kringen dagen før, som utførte handlingene.

Til slutt vil jeg spørre hvor det ble av de skotske likene?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags