Gå til sidens hovedinnhold

La oss prise Herren og ikke la titler stå i veien for en god jul

Artikkelen er over 3 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg ser dem for meg, på kontorene sine. Det er ikke hvilke som helst kontorer (selv om det selvfølgelig er det). Nei disse kontorene er fylt med en lavendelblomst, flere tidsskrifter som gjerne ligger henslengt, bare for å diskre uttrykke hvor oppdatert man som doktorgrad i ørevoks er. 

Javel, så har du vært så akademisk korrekt at du endelig har klart å få tittelen doktorgrad. Selvfølgelig er det stas, og selvfølgelig har det sine hensikter. Det jeg undrer meg over, er hvordan en rekke titler i samfunnet kommer med en merkelapp. Ikke bare en merkelapp heller, men en hel bag om hvordan du nå skal opptre som person.

Første bud er gjerne å gå med nesen 20 cm høyere enn normalen. Deretter må du aldri gå med samme antrekk to ganger på rad. Du skal helst snakke til studentene dine på en slik måte som gjør dem ekstremt forvirret, uten at de selv forstår at de er forvirret.

Videre skal du lese flere tidsskifter og vitenskapelige artikler i uken. Disse skal du diskutere med dine kollegeaer under lunsjen, ikke fordi at det nødvendigvis er interessant, men fordi det er en del av det å ha doktorgrad i ørevoks. Etter at du har lest tusenvis av ulike tidsskrifter, som egentlig kanskje bare har gjort deg mer forvirret selv, skal du skrive egne tidsskrifter som skal forvirre andre. 

Nei, jeg er ikke imot tidsskrifter, men noen ganger må det gå an å være litt alminnelig og si at "mest sannsynlig så opptrer folk mer hyggelig rundt deg, dersom du er hyggelig rundt de", uten å måtte skrive en rekke tidsskrifter om det alminnelige fenomenet. 

Hvorfor kritiserer du, tenker du sikkert.

For det første kritiserer jeg på en måte for forhåpentligvis å gjøre det litt humoristisk. Fordi livet er humoristisk. Vi aner ikke hva vi driver med, så derfor lager vi oss en rekke systemer og titler for å føle oss trygge.

Og det er bra, men samtidig skaper jo nettopp dette en rekke press, forvirring og frustrasjon. Jeg håper noen forstår poenget mitt med denne teksten, selv om det sikkert er få. La oss prise Herren og ikke la titler stå i veien for en god jul, eller en generell hverdagsglede.