Det inkluderende Innlandet

Av
DEL

debatt

Sammen skal vi i Oppland og Hedmark bygge et nytt fylke, og da er det opp til oss som bor her å skape felles identitet og kultur. Innlandet er fortsatt i startgropa, men det skal skje mye i løpet av året som kommer. Vi tar til ordet for at vi skal bygge det inkluderende Innlandet.

Vi mener jo at Innlandet er det beste stedet å bo i Norge, men det betyr ikke at vi ikke har noen utfordringer. Vi har kanskje rykte på oss for å være litt trauste og innadvendte. Det er ikke alltid like lett å bli kjent med oss. Dessverre er det for mange som flytter fra området vårt. Andre blir, men blir ikke ordentlig integrert enten de er nordlendinger, vestlendinger eller utlendinger. Vår region sakker akterut på befolkningsstatistikken sammenlignet med andre deler av landet. Det må vi ta på alvor. Det er alltid sammensatte grunner til at folk flytter, men nå har vi en mulighet til å ta tak i oss sjøl og måten vi oppfattes. En mulighet til å aktivt inkludere enda flere i bygdene og byene våre.

Nye innbyggere gir nye muligheter for Innlandet. Vi blir mer kreative og rikere som samfunn. Det er folk som skaper aktivitet, og derfor ønsker vi at flere skal velge å bo og leve her. Hos oss er alle velkomne uansett bakgrunn og forutsetninger. I en urolig verden kan vi være en trygg havn for mennesker på flukt. Vi skal ta imot turister, deltidsinnbyggere, studenter og innflyttere med hjertevarme. Vi sier: Velkommen inn i Innlandet!

Arbeiderpartiet vil være med og forme innlandssamfunnet til å bli enda mer varmt og raust. Vårt mål er at folk kan leve trygge og meningsfulle liv, både i distriktene og i byene. Vi skal derfor bygge sterke fellesskap som utjevner sosiale forskjeller og gir frihet for alle. I et inkluderende samfunn er universell utforming en selvfølge. Vi snakker med hverandre, og ikke om hverandre. Vi lytter til hverandre, heller enn å dømme og dyrke fordommer. Kort og godt: Vi vil hverandre vel.

La oss bygge videre på det Kong Harald sa i 2016: «Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting. Nordmenn liker Grieg og Kygo, Hellbillies og Kari Bremnes. Med andre ord: Norge er dere. Norge er oss.» Det samme bør vi omsette til Innlandet.

Kommunene på Hadeland har gått foran og vedtok før sommeren handlingsplanen Modige, mangfoldige Hadeland. De tar på denne måten et oppgjør med diskriminering, og setter søkelys på likestilling, inkludering og mangfold. I Brumunddal ble det i juni arrangert kjærlighetsfest, da over 4000 mennesker møtte opp i Pride-parade. Vi er stolte over at så mange varme og engasjerte mennesker står opp for likeverd.

Vi vil involvere deg i arbeidet med å bygge det inkluderende Innlandet, med stort og smått. For å lykkes kreves det raushet, samarbeid og gjensidig respekt. Vi har stolte linjer bakover som gjør oss stødige og trygge i vegen framover. Arbeiderpartiet mener vi løser framtidas utfordringer best i fellesskap, og vi er klare til å ta nye løft sammen i det nye fylket.

Les også: Ta en time out i regionreformen!

Les også: Desentralisert makt

Les også: Regionreform: Ingenting har endra seg – så langt

Anita Ihle Steen og Even Aleksander Hagen

Fylkesleder i Hedmark Ap og fylkesordfører i Oppland

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags