Gå til sidens hovedinnhold

Gjør bygda di en tjeneste – gjør julehandelen lokalt!

Artikkelen er over 2 år gammel

debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Selv om det fortsatt er høst nærmer jula seg med stormskritt og den har for lengst meldt sin ankomst i landets butikker. Butikkene bugner av juleartikler, og reklamene handler nesten utelukkende om advents- og julegavetips, eller det nye «må ha» innen juledekorasjon. Alle konkurrer om våre penger og vår oppmerksomhet. 

I nettbutikkene får du gjerne gratis frakt for at akkurat du skal bestille julegavene dine hos nettopp dem. Alle for å konkurrere om våre penger. Som om ikke det er nok har det de siste årene på denne tiden her, kommet haugevis av lokketilbud i forbindelse med nye «handledager- og uker». Black Week, Black Friday og det nye «singleday» har kommet for at markedet skal kunne få oss til å kjøpe enda mer.

Effektiv julehandel med bismak

Mange nordmenn ønsker seg en effektiv julehandel, og da er netthandling eller å handle på en av de mange kjøpesentrene med attraktive lokketilbud, en enkel løsning. Vi som bor i distriktene ønsker imidlertid et næringsliv i våre lokale tettsteder også. Det samme gjelder for oss som bor i byene. Vi ser at handlegater med enkeltstående butikker sliter med å få det til å gå rundt. De drukner raskt i konkurransen med kjøpesentrene og større kjedebutikker i området. Hva gjør vi for å ta vare på våre lokale, frittstående butikker og næringer?

Avgjørende for bygda

Arbeidsplasser lokalt er avgjørende for å holde liv i tettstedene og tettstedene blir mindre levedyktige uten. Butikker skaper mange arbeidsplasser i distriktene. Dessverre finnes det nok av eksempler på butikker som ikke har klart seg her.

Dette rammer både den enkeltes arbeidsplass og bygdesamfunnet. Å drive butikker på små plasser er vanskelig, og mange mener at det er kjedebutikkeierne og politikerne som har «makta» over næringslivet i distriktene. Til sjuende og sist er det faktisk vi som forbrukere som bestemmer hvor vi vil legge igjen våre penger. Derfor er det avgjørende at bygdefolket selv handler i sine lokale butikker.

Bevisst forbruker?

Nordmenn bruker i snitt 11 000 kroner på jula, inkludert julemat. Det er store summer som kan komme lokalt næringsliv til gode. Ved å kjøpe inn julematen på nærbutikken, og handle julegaver på den lokale sports- eller strikkebutikken, eller kanskje gi bort en opplevelse til kulturtilbudet i ditt område, er du med på å opprettholde tilbudet i lokalsamfunnet, samt arbeidsplassene disse næringene gir. Varene kan være litt dyrere, særlig frittstående butikkene, men det koster å få kjørt ut varer til distriktene. Det bør være verdt pengene for å ha lokale tilbud. Jula er for de fleste den fineste høytiden vi har, la oss alle bidra til å gjøre den fin for alle i tettstedet vi bor.

En oppfordring

Bruk forberedelsene til julehøytiden på å ta et felles ansvar for å beholde de verdifulle butikkene. De betyr så mye for livet i tettstedene våre. Vær med å gjøre en innsats for handlegatene og bydelene også. Vær med å gjøre en innsats for levende bygder og gater, og holde liv i enkeltstående og enestående forretninger!

Med dette utfordrer jeg deg herved til å handle årets julegaver lokalt i ditt nærområde.