Regjeringen er for sterke kommuner

- Kommuner vil slite med å gi folk tjenestene de fortjener, mener kommunalministeren.

- Kommuner vil slite med å gi folk tjenestene de fortjener, mener kommunalministeren.

Av
DEL

leserinnlegg 

Folk har krav på og fortjener trygge barnehager, gode skoler, verdig omsorg og moderne tjenester. Da må vi sørge for at kommunene er i stand til å levere.

I en lederartikkel fredag 14. juni skriver GD både interessant og litt underlig om kommunesammenslåinger. De siste årene har vi gjennomført en kommunereform i Norge, og fra 1. januar har vi 356 kommuner. Det er en betydelig nedgang fra de rundt 430 vi har hatt de siste tiårene, men selve kommunestrukturen forandres ikke. Fortsatt vil halvparten av kommunene ha under 5000 innbyggere, 120 vil ha under 3000 innbyggere. Slike kommuner vil slite med å gi folk tjenestene de fortjener.

For få uker siden publiserte Telemarksforskning en rapport om små kommuner. Der svarer de minste kommunene at de har betydelige problemer med å skaffe kompetent arbeidskraft på viktige områder som planlegging, digitalisering, utvikling og innovasjon. De fleste opplever i tillegg nedgang i folketall, flere eldre og færre yrkesaktive.

I dag samarbeider landets 422 kommuner om mye forskjellig, blant annet har vi 257 barnevernstjenester, 181 legevakter og 66 samarbeid om regional utvikling. Det virker som den eneste man ikke kan samarbeide om noen steder, er kommunehus og kommunedirektør.

Det er ikke lett å forstå hva alternativet til GD egentlig er. Vi mener løsningen på problemene er sterkere kommuner. Det er ikke slik at politikerne i Sør-Fron ønsket sammenslåing for å legge ned små steder eller at tjenester skal sentraliseres, men fordi det gjør selve kommuneorganisasjonen sterkere og mer attraktiv. Da blir de i stand til å levere de tjenestene innbyggere og næringsliv etterspør.

Et viktig prinsipp i Norge er at alle skal få de samme tjenestene, uansett hvor de bor. Men hva skjer når kommunen blir for liten til å kunne levere de tjenestene til folk? Vårt viktigste mål er å sikre en bærekraftig velferd. Da må vi sørge for at de som leverer velferden er rustet for oppgaven. Derfor fortsetter reformen for sterkere kommuner over hele landet.

Les også: Høyre er for å sentralisere kommuner

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags