Et håp om at politikerne i Lillehammer vet nok om navnet Kringsjå

Av
DEL

Meninger

Leserinnlegg i Gudbrandsdølen Dagningen høsten 2018 og påfølgende medieoppslag om vellykket underskriftskampanje viste et økende engasjement for å beholde navnet Kringsjå skole.

Hvem skulle tro at den store barneskolen som nå bygges ut der oppe ved Øvre Smestad og Randgardsjordet, kunne miste sitt 114 år gamle navn? GDs lesere fikk omsider med seg at et forslag var på gang om å bytte ut navnet Kringsjå med Nordre Ål skole.

Lillehammers skolehistorie forteller imidlertid om opprettelsen av Nordre Ål videregående skole i 1969, da Fåberg yrkesskole og Lillehammer yrkesskole ble slått sammen. Navnet på en tidligere videregående skole hører ikke naturlig til på den store barneskolen Kringsjå, som stolt bærer sitt navn siden 1905.

Skolestyreformann i 1905, prestesønn og mangeårig frilynt lærer Stefan Frich, hadde nok fått med seg den norske selvstendighetskamp som førte til unionsoppløsning og løsrivelse fra Sverige. Naturlig da at han fikk gi nyskolen det megetsigende navnet Kringsjå.

I dag føres Kringsjå-navnet videre i Kringsjåtunet og Kringsjå musikkorps, Gamle Kringsjåveg, Kringsjåbakken og (Nye) Kringsjåvegen.

Nå går 370 elever ved skolen, og til høsten vil ca. 100 overføres fra Ekrom, som legges ned. Personlig tenker jeg på våre tre barn som hadde fine år på Ekrom skole. Men det er Kringsjå som har alder og historie på sin side.

Politikerne i Lillehammer skal i februar fatte et vedtak om navnesetting på byens kulturhistoriske institusjon fra 1905, Kringsjå skole.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags