Gå til sidens hovedinnhold

«Du ser det ikke før du tror det!»

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Du tror det ikke før du ser det», sier vi gjerne. Men i noen situasjoner er det mer presist å si: «Du ser det ikke før du tror det!»

Etter fire år som krisetelefonvakt må jeg tro på alle som ringer inn og forteller at de nå eller tidligere er blitt utsatt for vold og/eller seksuelle overgrep fra helt nære omsorgspersoner. Enkelte helt vanlige familier gjemmer på forferdelige hemmeligheter. Noen kan være av samfunnets støtter, slike som vi aldri ville mistenke for noe slikt. I krisetelefonen snakker vi med mennesker i absolutt alle aldre. Altfor mange av dem kan fortelle ting som en ikke skulle tro var mulig. Så hvorfor har ingen oppdaget noe og gjort noe? En viktig grunn er nok at vi ikke får oss til å tro at det skjer. Ingen av dem vi ser rundt oss og som vi mener vi kjenner, kan være så grusomme?! Men så er det likevel noen som er det! Og ofrene prøver så godt de kan å skjule skammen. Delvis er de truet til å tie, delvis er det så vondt at de ikke klarer å innrømme overfor noen hvordan de har det. Så det er ikke enkelt å oppdage at noe er galt!

«Landsmoder» Gro ba oss om å være «nabokjerringer». Ja, la oss være det! La oss være våkne for barn som har det vondt! Ikke at vi skal gå rundt å mistenke hverandre, det kommer det ingen ting godt ut av. Men når du over tid lurer på om noe er galt, ikke skyv det bort! Ta enten direkte kontakt med barn eller foreldre hvis du tror det er det beste, eller ta en telefon til barnevernet. Der kan du være anonym om du vil, men fortelle det du har observert. Ikke lag historier, men fortell hva du har sett og opplevd, helt konkret, og overlat resten til barnevernet.

I Kirkens SOS snakker vi daglig med mennesker som har fått ødelagt livene sine i barndommen. Er du en av dem som kan tenke deg å låne øre til fortvilte mennesker som kanskje er på randen til å ta sitt eget liv, meld deg til tjeneste! Du må gjennomgå et 40 timers kurs på kveldstid hvor du får gode redskaper til samtalen, og du må forplikte deg til to vakter i måneden, hver på fire til fem timer. Du finner mer informasjon på www.kirkens-sos.no/ho.

Når virkeligheten er for vanskelig å fatte for oss, hvordan er det da for de barna som lever hjelpeløse i dette helvete på jord? Eller voksne som er merket for alltid? En vennlig og forståelsesfull stemme på telefonen kan være første skritt ut av elendigheten.