gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Onsdag møtes de borgerlige partiene på Stortinget til nye samtaler. Etter landsstyremøtet i KrF i helga, blir onsdagens samtaler de siste partileder Knut Arild Hareide deltar i. Landsstyret i KrF står fast ved valgløftet om ikke å gå i regjering med Frp.
Landsstyret i KrF bekrefter med det de fleste kommentatorers spådommer etter stortingsvalget 11. september: Tross borgerlig flertall kommer Erna Solberg fortsatt til å lede en mindretallsregjering.
Høstens valg ble en smell for KrF. I mange måneder har oppslutningen om partiet ligget like rundt sperregrensen. Valgresultat på 4,2 prosent bekreftet hvilken vanskelig balansegang det har vært å være støtteparti for en regjering hvor Frp med er med. Ikke bare på grunn av beslutninger som tas og vedtak som gjøres, men vel så mye på grunn av den retorikken profilerte Frp-statsråder bruker i viktige KrF-saker.
Når Hareide bryter med de andre borgerlige partiene onsdag, vet han at KrF tross valgnederlaget sitter med gode kort. I forrige periode kunne Erna Solberg oppnå flertall med støtte fra enten Venstre eller KrF. Etter valget trenger hun støtte fra begge, i saker der politiske skillelinjer følger den tradisjonelle blokkinndelingen i norsk politikk.
Hareide har et samlet landsstyre bak seg når han onsdag bekrefter at partiet vil gå i opposisjon som følge av at det ikke er mulig å realisere en regjering utgått fra sentrum/Høyre. Det betyr ikke at det er tatt beslutninger som gjelder for en hel stortingsperiode. Uten en forpliktende samarbeidsavtale med KrF, er statsministerens handlingsrom mindre. Dermed kan det i løpet av perioden oppstå situasjoner som utløser endringer.
KrF er åpenbart innstilt på å bruke sin nye posisjon som vippeparti til å få politisk gjennomslag. Når Hareide identifiserer fattigdomsbekjempelse både i Norge og internasjonalt, flere lærere i skolen, spørsmål knyttet til menneskeverd og kamp mot sorteringssamfunnet, familie- og distriktspolitikk som områder hvor KrF vil arbeide hardt for å få gjennomslag, vet statsministeren at lista inneholder flere saker der det vil være vanskelig å forene KrF og Frp.