«Staten henter trolig mer skatter og avgifter fra restaureringsarbeidet enn det de bidrar med i støtte»

Støtte: Staten henter trolig mer tilbake i skatter og avgifter fra restaureringsarbeidet enn det de bidrar med i støtte.Arkivfoto
Foto: Ketil Sandviken

Støtte: Staten henter trolig mer tilbake i skatter og avgifter fra restaureringsarbeidet enn det de bidrar med i støtte.Arkivfoto Foto: Ketil Sandviken

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Debatt 

Stortingsrepresentant Ketil Kjenseth (V)  formulerer i mandagens kronikk mye riktig og godt om kulturarvens muligheter og utfordringer. Det varmer en kulturminneverners hjerte at en politiker fra "oss" har satt seg så godt inn i sakskomplekset.

Når det gjelder kulturarvens muligheter, er vårt nye storfylke rikt utrustet. Med noe av det fineste av natur og kulturarv i landet vårt, er vi godt stillt på produktsiden både når det gjelder livskvalitet og en ytterligere satsing på reiseliv.

Men det er et stort men ... De siste 20 åra har Stortinget med ujevne mellomrom satt tidsmål om når etterslepet i bygningsvernet skal tettes. På 1990-tallet var det satt et mål om først på 2000-tallet. Så ble dette skjøvet noen år ut i tid. Og sånn fortsetter det. To eller tre ganger på 2000-tallet har det blitt satt tidsmål, nå sist 2020. Med denne tallmagien som ikke fylles med reellt innhold, viser staten manglende respekt for alle de frivillige og ufrivillige som deltar i bygningsvernarbeidet.

Etter at kulturminneloven ble innført for 98 siden år finnes det fremdeles ingen reell oversikt eller kronesatt plan for det enkelte anlegg eller bygning om hva det vil koste å gjennomføre 2020 målet. Bare antagelser. For ikke å snakke om momsen og andre skattemessige utfordringer som politikerne har lagt på bygningsvernet. Staten henter trolig mer tilbake i skatter og avgifter fra restaureringsarbeidet enn det de bidrar med i støtte.

Jeg tviler også sterkt på om det finnes nok håndverkere med riktig kompetanse i markedet, og at disse står klar til å ta tak for å ta løftet for politikernes 2020 mål.

Listen over utfordringene som bygningsvernet sliter med kan gjøres lang. Men tar Ketil Kjenseth tak i dette på en reell måte, kommer kanskje resten av seg selv.

Det eneste som er sikkert, er at det hvert år fylles på med stadig nye fredninger som igjen skal spise av den samme tillskuddskaka. Ikke vet staten hva slags kronemessige utfordringer de allerede sitter med, og ikke vet de hva som kommer til år om annet.

Ketil Kjenseth  har tatt på seg en utfordring som jeg gleder meg til å følge. Lykke til!

Les også: Kulturarv for Innlandet

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags