Skiforbundet må ikke la seg blende av nordlyset

PUBLIKUM: Arrangørene håper på 6.000 tilskuere i Kvitfjell.

PUBLIKUM: Arrangørene håper på 6.000 tilskuere i Kvitfjell.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

debatt 

19. november skal Norges Skiforbunds styre bestemme hvem som skal være kandidat til en søknad fra Norge til et fremtidig alpin-VM. Det er to norske kandidater Hafjell/Kvitfjell/Lillehammer og Narvik. Skiforbundet skal peke ut den kandidaten som de mener har størst sjanse til å vinne fram med en internasjonal VM-søknad.

The Alpine Valley

Gudbrandsdalen kaller seg med rette The Alpin Valley. Det er her hjerte av Alpin-Norge holder hus. Her er arrangementskompetansen, og ikke minst det stabile og gode innlandsklimaet. Det er svært liten risiko forbundet med et arrangement i Lillehammer regionen. Investeringene er minimale, de er allerede gjort fortløpende over en 25 års periode.

Utviklingen i alpinanleggene og Lillehammer området har vært enorm de siste 15 årene. Dette gjelder også arrangementsmiljøet. Det kan dessuten nevnes at OL og WC arrangøren de siste 25 årene har gjennomført 68 av totalt 70 terminfestede internasjonale renn på høyeste nivå (WC og OL). VM arrangeres i første del av februar, og det er svært begrensede muligheter for både utsettelser og rokeringer av programmet.

Derfor har også de siste års VM-arrangører vært kjente destinasjoner som enten har erfaring med årlige World Cup-arrangement eller er en gjenganger som VM-arrangør. Det er ikke rom for å gamble eller ta unødvendige risiko med et alpin-VM. Til det er det for mye på spill for FIS. Faktum er at et alpin-VM er det største arrangementet på vinterstid etter OL.

Narvik

Nordlyset er spektakulært, vakkert og ikke minst forlokkende som naturfenomen, men er ikke veldig forenelig med å gjennomføre et alpin-VM i første del av februar. Vi mener at Norges Skiforbund ikke må la seg blende av nordlyset. Vi kan ikke unnlate å nevne de værmessige utfordringer et VM i Narvik vil måtte slite med. Å arrangere renn i fartsdisiplinene er det mest krevende noen vinterarrangør kan bryne seg på. Elementer som sikt, vind, nedbør og tåke er avgjørende for en mulig gjennomføring. Historiske værdata fra Fagernesfjellet i Narvik i første del av februar, er lite lystig lesning. Dette gjelder særdeles daglig sterk vind i fjellet kombinert med flatt lys. Når en snakker om hastigheter opp til 130 km i timen med en høydeforskjell på over 800 uten en beskyttende tregrense, ja da blir Narviks kystklima en risikosport.

Bærekraftig reisemål

Lillehammer regionen har status som bærekraftig reisemål, og det er derfor naturlig at en av våre styrker er nettopp bærekraft og samfunnsverdi. 

Bærekraft er viktig, og i denne sammenhengen snakker vi om bærekraft som fremtid og fornuft. Med andre ord et alpin-VM i vår region er både fornuftig og fremtidsrettet. Dette har Hafjell- Kvitfjell- Lillehammer lagt vekt på i søknaden. 

«Vi skal gjennomføre et bærekraftig mesterskap både økonomisk, driftsmessig og miljømessig, og legge lista høyt for andre mesterskap. VM-arrangementet skal være klimanøytralt og oppfylle nasjonal og lokal miljølovgivning, samt relevante forskrifter for miljø og bærekraft.»

Rekruttering til alpinsporten er et annet viktig stikkord. Lillehammer kaller seg ikke Alpine Valley uten grunn. I dag er både Kvitfjell og Hafjell Nasjonalanlegg for de alpine grener. Det er viktig for utvikling av sporten at de forblir det.

«Vi ønsker å benytte VM i alpint til å jobbe aktivt med rekruttering til alpinsporten, samt videreutvikle trenings- og konkurransetilbudet i anleggene våre. Rekruttering er en kontinuerlig prosess som handler om god bredde i bunnen, og som også skaper toppalpinister.»

Vi har bevist tidligere at vi er gode på gjennomføring og planleggingen av folkefester, spektakulære sådan. Nå er vi spesielt opptatt av å ta i bruk ny teknologi.

«Vår satsing på teknologi strekker seg langt forbi kun informasjon og kanaler, men heller inn i et univers som vil gi alle mesterskapet på sin foretrukne måte. Fans og tilskuere vil i økende grad nekte å være passive deltakere. De vil i større grad identifisere seg med, og inkluderes, i det som skjer. På sine egne premisser, og skreddersydd sine vaner og interesser.»

Stein B. Olsen og Ove Gjesdal

Visit Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags