Dysfunksjonelle svinebønder blir bare redskap for å påvirke holdningene til den norske forbrukeren

Av
DEL

debatt 

Brennpunkt-dokumentaren på NRK om svineproduksjon har med rette vakt sterke reaksjoner. Vi fikk se uakseptabel behandling av dyr. Dette har ikke noe med ansvarlig svinehold å gjøre. Dette er dyremishandling. Nortura har i etterkant av at dokumentaren ble sendt anmeldt en av bøndene. Det bør de andre også bli. De som driver slik skal tas, og bør nektes å holde dyr.

Dokumentaren fokuserer på kritikkverdige forhold, det er bra. Men hvor utbredt er egentlig denne praksisen i svinenæringen? I dokumentaren får vi ikke vite om det blir gjort besøk til gårder der griser har det bra. Jeg mener produsentens agenda er å svartmale en hel næring. Mer om dette senere.

Mattilsynet hadde i 2018 en tilsynskampanje for slaktegris, som avdekket alvorlige dyrevelferdsutfordringer. Næringen vedtok i etterkant av denne kampanjen, og lenge før NRK-dokumentaren, å forbedre dyrevelferden for slaktegris. Det viktigste tiltaket er at alle slaktegrisprodusenter skal samarbeide med veterinær om å ha gode og dokumenterte rutiner for å sikre god dyrevelferd i sin besetning. Avvik skal rapporteres til Mattilsynet. Næringen har selv ansvar for å rydde opp i uansvarlig dyrehold, og det ser ut som om det er vilje til å ta ansvaret seriøst.

Jeg har selv reist mye rundt og sett på landbruksproduksjon, inkludert gårder som driver med slaktegris. Inntrykket er at det i hovedsak drives godt, og i henhold til regelverket. Likevel kan man aldri sikre seg helt mot at dyr behandles på en dårlig måte. Det vil alltid være noen som tar snarveier.

Derfor er det viktig at det føres tilsyn, og at det rapporteres om avvik. Jeg er stolt av at Frp har vært drivkraften bak å innføre dyrepoliti i flere regioner. Dyrepolitiet skal etterforske og påtale mishandling av dyr. Dyr er levende vesener som skal stelles godt med.

Behandling av dyr slik vi har sett i denne dokumentaren skal på ingen måte unnskyldes. Samtidig er det viktig å være klar over at produsenten Norun Haugen har en agenda, slik de som avslørte kritikkverdige forhold i pelsdyrnæringen også hadde en agenda.

Agendaen er å sverte en næring, primært svinenæringen. Dette kommer klart fram i intervjuer med Haugen. «Jeg ser på kjøttindustrien som en stor forbannelse. Alle som kommer inn der blir brutale, uansett hvilket utgangspunkt du har. Uansett hvor snill du er. Det suger ut masse empati. Det suger ut evnen til å se individene. Det er så dysfunksjonelt. Vi har skapt et system som bygger på vold,» sier hun til nrk.no 19. juni 2019.

Til Dagsrevyen samme dag sier hun: «Det er viktig å tenke på at kjøttet på tallerkenen er noen få minutters nytelse for oss, men for dyrene er det hele livet.»

Det er altså ikke bare svinenæringen Haugen vil til livs, men norsk landbruks produksjon av kjøtt. Kjøttmåltid på norske matbord medvirker til at et brutalt regime kan fortsette å eksistere, er budskapet. Dysfunksjonelle svinebønder blir bare redskap for å påvirke holdningene til den norske forbrukeren: Å spise kjøtt er å medvirke til brutalitet.

Til tross for det underliggende formålet og budskapet til dokumentaren, ligger ansvaret for at svinenæringen nå blir svertet hos bøndene det gjelder. Svinenæringen må selv ta ansvar for å rydde opp.

Les også: Grisens liv er bondens ansvar

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags