Effektivisering kun positivt?

De manuelle arbeidsoppgavene gjøres i større grad av roboter.

De manuelle arbeidsoppgavene gjøres i større grad av roboter. Foto:

Av
DEL

leserinnlegg
Det effektiviseres i alle sektorer, i landbruk, skogbruk, industri, helsevesen, private hjem osv. Store bedrifter legger ned stillinger i stor skala, for å være konkurransedyktige mot utenlandske selskaper.

Vi produserer flere varer og tjenester per ansatt nå enn det noen gang har klart tidligere. Vi har melkeroboten for bonden, roboter i industrien og det forundrer meg ikke om det snart er roboter i helsesektoren snart også. Det finnes ikke grenser hvor hva man kan bruke teknologien til i dag og i fremtiden.

Alle synes dette er spennende og tar imot teknologien med åpne armer. Er dette noe vi bør gjøre? Landbruket er en av sektorene som har effektivisert mest dem siste årene, melkeroboten melker, foringslinja gir mat til dyra, og snart kommer det førerløse traktorer. Vi står på sidelinja og beundrer alt dette helt til den dagen vi tar av oss hatten og lurer på, hva jobben min egentlig er. Teknologien tar over alle arbeidsoppgaver som en typisk bonde gjorde før uten att vi bekymrer oss.

I industrien utvikles teknologien i full fart. Eneste mål med dette må være å øke effektiviteten og erstatte arbeidsfolk. Helsesektoren, som også handler om nærhet, har også begynt å se utviklingen. Det er ikke lenge før det er en vaskerobot som rengjøre, pulsmåler, sensorer, leggerobot osv. Det kommer bare mer og mer for hver dag som går.

Vi tar også i bruk slike løsninger i hjemme som aldri før. Vi har støvsugerrobot, vaskerobot, gressklipperrobot, ja teknologi som gjør de slitsomme arbeidsoppgavene våre slik at vi får frigjort litt tid. Hovedgrunnen til at Norge bruker mye av dette, er høye lønninger og billig teknologi. Man trenger ikke å være blåruss for å sette opp ett positivt regnestykke på hvor kan man erstatte arbeidstimer med teknologi. Men er det slik vi bør ha det?

Skal alt regnes i kroner og øre uten å se det helhetlige bilde? Hva skal vi i Norge jobbe med i fremtiden når arbeidsplassene er borte? Tenk det scenario at bonden faktisk melker kua si og han har faktisk en Norsk ansatt i tillegg slik at han ikke må jobbe hele døgnet. Tenk at sykehuset får flere ansatte slik at dem kan bruke mere tid per pasient, tenk at i eldreomsorgen kan få tid til å ta med eldre ut på en spasertur i frisk Norsk natur. Tenk att du møter folk i kassaapparatet, på flyplassen, på toget, i banken osv. Tenk at det finnes mange arbeidsplasser på bygdene der det er lys i alle hus, folk legger igjen penger lokalt og bygger opp ett samfunn istedenfor att utviklingen går nedover.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags